Felhívás!

Weboldalak teljesítmény növelése 5 lépésben

Weboldalak teljesítmény növelése 5 lépésben Tudomány

A pandémia időszakában jelentősen megnőtt a verseny a vállalkozások között az interneten. Az éttermek bezárásával, a kijárás korlátozásával aki csak tudott, online értékesítésre állt át.

A megnövekedett versenyben minden vállalkozás arra törekszik, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa és elnyerje a látogatók bizalmát. Egy weboldal teljesítményének növelése ugyanakkor összetett tevékenység, ehhez próbáltuk meg a lehető legjobb eszközöket kiválasztani alábbi cikkünkben.

Mivel egy új weboldal vagy webshop megtervezése és lefejlesztése több hónapos projekt is lehet, ezért a teljes online megújulásra már nincs idő, a meglévő weboldalakból kell a lehető legtöbbet kihozni a lehető legrövidebb idő alatt. Lássuk tehát, hogy ehhez milyen eszközök állnak rendelkezésre:

1. Felhasználói élmény növelése

A Google az utóbbi hónapokban több bejelentést is tett arra vonatkozóan, hogy a weboldalak felhasználói élményét egyre erősebb faktorként fogja értékelni a találati listák helyezéseinek megállapítása során. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy azok a weboldalak, amelyek magasabb felhasználói élmény nyújtanak, előrébb fognak kerülni a találati listákon, több látogatót és ezzel együtt bevételt fognak elérni.

Hogy pontosan milyen szempontok játszanak szerepet a felhasználói élmény kiépítésében? Íme néhány a legfontosabbak közül

  • reszponzívitás
  • olvashatóság
  • sebesség
  • CTA-k
  • tartalmi frissesség
  • szöveges és képi tartalom minősége

A felhasználói élmény javítására első körben egy UX auditot kell végezni, amely feltárja a főbb hiányosságokat és javaslatokat is tesz a legtöbb esetben a javításukra. A hiányosságok kijavítása után javul a weboldal teljesítménye és jobban fog teljesíteni a versenytársakkal szemben.

2. Versenytársak elemzése

Az előző ponthoz kapcsolódóan ahhoz, hogy tisztában legyünk a piacon betöltött helyünkkel, valamint a főbb konkurensek teljesítményével, egy versenytárs elemzést érdemes elvégezni.

A rendszeres versenytárs elemzés rávilágít arra, hogy a főbb konkurenseknek milyen az …

  • online marketing stratégiája
  • a tartalom marketing stratégiája
  • keresőoptimalizálása
  • weboldal minősége.

Ezen információk birtokában már fogjuk tudni, hogy mely területeken szenvedünk hiányosságot és hol kell erősíteni.

3. Tartalom marketing

A tartalom marketing segítségével lehet a leghatékonyabban elérni a célközönséget. A weboldalon lévő hírek vagy blog szekció segítséget nyújthat abban, hogy rendszeresen frissíteni tudjuk oldalunkat szakmai tartalmakkal, amelyeket utána a közösségi média oldalakon is publikálni lehet, így nem csak a keresőkből hoz majd látogatókat.

A látogatókat az oldalon utána meg lehet fogni kedvezményes ajánlatokkal, illetve hírlevél feliratkozással, ami egyenes út az elköteleződés kiépítéséhez.

4. Keresőoptimalizálás

A fizetett hirdetések mellett a keresőoptimalizálás az az eszköz, amellyel folyamatosan látogatókat lehet hozni egy weboldalra. A helyezések figyelése, javítása folyamatos odafigyelést igényel, cserébe „ingyenes” helyet foglalhatunk le magunknak a Google találati listáin, amely hosszú időre biztosítani fogja a látogatottságot.

A keresőoptimalizálás a fizetett hirdetésekkel szemben lassabban hozza meg az eredményét, így a kettőt javasolt egymással párhuzamosan végezni.

5. Weboldal sebesség javítás

A mobil internetezés elterjedésével vált a Google számára is egyértelművé, hogy a látogatók egyre türelmetlenebbek, mikor információt keresnek és egyre magasabb az elvárásuk a weboldalak minőségével és sebességével kapcsolatban.

Ha egy weboldal nem töltődik be 3-4 másodpercen belül, akkor sok esetben elkattintanak. Ezeket az információkat a Google már statisztikáiban is kimutatta, megdöbbentő, hogy a lassú weboldalak hány százalékát veszítik el a látogatóiknak.

Éppen ezért a forgalom és ezzel együtt a bevételek növelésére az egyik leghatékonyabb eszköz a weboldal betöltődési sebességének a javítása. A sebesség auditálás feltárja azokat az elemeket, amelyek a lassúságért felelősek. A hibák kijavítása ugyanakkor komolyabb beavatkozást is igényelhet a weboldal megjelenésében, illetve technológiájában, de a befektetett munka mindenképpen rövid időn belül megtérül.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.