Felhívás!

Kiirthatatlanná válnak a csótányok?

Kiirthatatlanná válnak a csótányok? Tudomány

Amerikai kutatók szerint a csótányok rettentő gyorsasággal értek el arra a szintre, hogy majdnem lehetetlen kiirtani őket pusztán vegyszerek használatával.

A tanulmány szerzője, Michael Scharf entomológus azt mondta, fogalmuk sem volt róla, hogy a fejlődés ilyen gyorsan bekövetkezhet – olvasható a brit The Independent hírei közt.

Ha egy csótány túlél egy rovarirtást, utódaival együtt immunissá válik a méregre – derül ki a Purdue Egyetem tanulmányából, amelyet a Scientific Reports tudományos lapban közöltek.

Ami ennél is meglepőbb, hogy olyan rovarölő szerekkel szemben is képes kifejleszteni az ellenálló képességét, amelyekkel nem is érintkezett – ezt keresztrezisztenciának nevezik a kutatók. Az ellenálló képesség pedig mindössze egy generáció alatt négy-hatszorosára nőhet.

Az Indiana és Illinois államban végzett kísérletben három különböző rovarirtó szert teszteltek a kártevőkön hat hónapon keresztül.

A kísérleti időszakban a három vegyszer alkalmazása mellett sikerült megfékezni a rovarok elszaporodását, de a számuk nem csökkent. Kétféle rovarirtó szer használata esetén a populáció gyors növekedésnek indult. Egyfajta rovarölő szer alkalmazásakor pedig vegyes eredményeket kaptak.

A szakértők szerint a rovarirtók fontos részei a csótányok megfékezésének és kártevőkkel folytatott harcnak. Ha a vegyszerek önmagukban hasztalannak bizonyulnak, érdemes más módszerekkel kombinálni, például csapdák kihelyezésével vagy fokozott higiéniával.

A csótányok kizárólag az ember szomszédságában élnek, és kedvelt lakóhelyeik a csatornák, csőrendszerek és a vizesblokkok.

A kártevők allergén anyagokat hordoznak, nyáluk és ürülékük allergiás reakciókat vagy asztmás rohamokat is kiválthat, továbbá többféle baktériumot, parazitákat és egyéb veszélyes kórokozókat is hordoznak.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.