Felhívás!

Két szövet kombinálásával készíthető a legjobb védőmaszk?

Két szövet kombinálásával készíthető a legjobb védőmaszk? Tudomány

Az egészségügyi szervezetek azt ajánlják, hogy a COVID-19 világjárvány idején mindenki viseljen maszkot nyilvános helyeken. De mivel az N95 és a sebészeti maszkok nehezen beszerezhetők, illetve ezeket az egészségügyi szakembereknek kell fenntartani, sokan kényszerülnek saját maguk előállítani a maszkot.

Az ACS Nano-nak arról számoltak be a kutatók nemrég, hogy a pamut természetes selyemmel, vagy sifonnal történő kombinációja hatékonyan kiszűrheti az aeroszolrészecskéket, ha megfelelően borítja az arcot.

Az új koronavírus cseppfertőzés útján terjed, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, beszél vagy lélegzik, a cseppek különféle méretben távoznak. A legkisebbek, úgynevezett aeroszolok átcsúszhatnak azonban az egyes szövetrostok közötti nyílásokon, így felvetődik a kérdés, hogy a maszkok valóban hozzájárulhatnak-e a betegség megelőzéséhez.

Supratik Guha, és kollégái a Chicagói Egyetemnél azt tanulmányozták, hogy a közönséges szövetek önmagukban vagy kombinációjukkal képesek-e kiszűrni a légzőcseppekhez hasonló méretű aeroszolokat.

A kutatók 6-10 mikrométer közötti átmérőjű részecskéket állítottak elő, amelyet egy ventilátor segítségével fújtak a különféle anyagdarabokra, olyan légáramlási sebességgel, amely megfelel egy ember nyugalmi légzésének. A csoport pedig megmérte a levegőben lévő részecskék számát és méretét a szöveten való áthaladása előtt és után.

Arra jutottak, hogy két szövettípus kombinációja képes kiszűrni a legtöbb aeroszolrészecskét (80-90 százalék a részecskemérettől függően), hasonlóan az N95-maszkok teljesítményéhez. Ez a megfelelő anyag pedig egy réteg szorosan szőtt pamutlemezből és két réteg polieszter – sifon – kombinációjából jött létre. Utóbbit gyakran használják estélyi ruhák készítéséhez.

A sifon természetes selyemre vagy flanelre való váltása, vagy egyszerűen pamut paplan használata poliészter vatakoronggal hasonló eredményt hozott. A kutatók rámutattak, hogy a szorosan szőtt textíliák, például a pamut, mechanikus akadályt képezhetnek a részecskék számára, míg a statikus töltést hordozó szövetek, mint például bizonyos típusú sifon és természetes selyem, elektrosztatikus gátként szolgálnak.

Az 1 százalékos rés azonban minden maszk szűrési hatékonyságát felére vagy annál kevesebbre csökkenti, ezért hangsúlyozzák a megfelelően passzoló maszk fontosságát.

(goodnewsnetwork.org)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.