Felhívás!

Gyakrabban betegednek meg a népszerűtlen gyerekek az óvodában

Gyakrabban betegednek meg a népszerűtlen gyerekek az óvodában Tudomány

Az óvodában a népszerűtlen gyerekek kicsit gyakrabban kapnak el valamilyen betegséget – ezt állapította meg egy frissen publikált norvég tanulmány, amelyről az Aftenposten című napilap számolt be hétfőn.

Vidar Sandsaunet Ulset, az Oslói Egyetem pszichológia tanszékének kutatója kollégáival együtt 579 két és öt éves közötti gyereket vizsgált három éven át. Azt akarták kideríteni, hogyan hat a gyermekek egészségi állapotára az, hogy milyen népszerűek más gyerekek között, és arra az eredményre jutottak, hogy a legnépszerűbb gyerekek a legkevesebbszer betegszenek meg.

„Azt jelzi, hogy a társadalmi egyenlőtlenség hat az egészségre, és ez már gyermekkorban elkezdődik. Sok tanulmány már rámutatott, hogy felnőttkorban ez a helyzet” – mondta el a kutató a lapnak. „Az ember csordaállat, és azok az egyedek, akiket kirekeszt a csorda, erre biológiailag különleges módon reagálnak. A szervezetük arra készül, hogy megtámadják és megsérülhet, egyidejűleg a szervezet baktériumok és vírusok elleni védelme meggyengül” – magyarázta a tudós.

A kutatásban azt kérték a gyerekektől, hogy induljanak képzeletbeli buszos utazásra, és mondják meg, hogy a csoportból kivel mennének szívesen. A gyerekek a kiválasztott útitársak képét fotók közül vehették ki, és tehették fel maguk mellé a buszra. A gyermekek megbetegedéseiről a szülőktől kapott, kitöltött kérdőívekből kaptak adatokat. A betegségek feltérképezésénél azt figyelték meg, hogy a népszerűtlen gyerekek többször voltak betegek.

A feljegyzett betegségek között szerepeltek a közönséges megfázások, továbbá a szem, fül, nyak, tüdő és gyomor valamilyen fertőzése. „Kevés kontextust találtunk, és sok magyarázata van annak, hogy miért betegednek meg a gyerekek. A gyerekek népszerűsége ebben nagyon kis szerepet játszik” – foglalták össze az eredményt a kutatók.

A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy miközben a népszerűtlen gyerekek kicsit többször betegednek meg, azért nem lesznek népszerűtlenek, mert nagyon betegek.

Sandsaunet Ulset hozzátette: kutatásuk rámutat ugyanakkor, hogy a társadalmi kapcsolatok fontosak az egészség szempontjából, és arra is, hogy milyen fontos, hogy a gyerekekkel befogadóak legyenek már az óvodában is. „A társadalmi egyenlőtlenségek hatása az egészségre valószínűleg már a korai gyermekkortól kezdődik” – fűzte hozzá.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások