Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ön is segíthet a koronavírus legyőzésében!

Ön is segíthet a koronavírus legyőzésében! Tech-Tudomány

Az otthoni számítógépek leggyakrabban „üresjáraton” futnak: kapacitásaikat csak kevéssé használjuk ki. Ezt a felesleget akár tudományos célra is lehet hasznosítani. A Stanford Egyetem a Folding@home projekt keretén belül önkéntesek segítségét kéri abban, hogy felgyorsítsák a szakemberek koronavírussal kapcsolatos kutatásait.

Hirdetés
Hirdetés

A megoldás lényege, hogy a felhasználó egy asztali számítógépekre letölthető program segítségével a kutatók részére bocsátja az eszköze számítási kapacitását, amikor a gép éppen tétlen. A Folding@home gyakorlatilag egy elosztott számítási hálózat, amibe csatlakozhat a netező.

Tehát a feladatot nem nagyon drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem otthoni, olcsóbb gépek millión, százezrein.

A koronavírusos fertőzés első jelei a tüdőben fedezhetők fel, amikor vírus felszínén található tüskefehérje hozzákapcsolódik a tüdő sejtjeihez. A formája viszont nem állandó, így a kutatóknak nem csak egyféle formát kell tanulmányozniuk, hanem a többi alternatív formát is. A hálózatba kapcsolt gépeken a kutatók szimulálni tudják a proteinforma alakulásának összetett folyamatát, ami segíthet a koronavírus elleni vakcina kidolgozásában.

Mondani se kell, hogy az ilyen kutatásokhoz kapcsolódó adatkiértékelés elképesztő számításigényes feladat, így a kutatók az önkéntesek számítógépének processzorát kérik „kölcsön”. Hozzáteszik, hogy ez nem akadályozza túlságosan a hétköznapi használatot, a számítógép kihasználatlan erőforrásait veszi csak igénybe, a program a háttérben fut. Aki szeretne ebben részt venni, annak csak annyi a dolga, hogy letölti az FAH szoftverét.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 6., 7:10
  ÉRTÉKELÉS: 2

  En ugy emlekszem, hogy ha valamit kikolcsonzok egy kolcsonzobol, azert fizetnem is kell. A FAH mennyit fizet az otthoni szamitogepek kikolcsonzeseert ?!

 • User
  Dátum: 2020. március 6., 11:59
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Vegyem onkenteskedesnek?! Akkor nezzuk a dolgok realis oldalat. A maszkokat ingyen osztogatjak-e, vagy uzletelnek veluk?! A kezelest ingyen vegzik-e, vagy fizetni kell a gyogyszerekert?! A vedooltas, ha mar meglesz, ingyen lesz-e, vagy jopenzert?! Meghogy onkenteskedjunk vele. Egy olyan dologgal ami a nagy gyogyszergyaraknak milliardokat hoz a zsebeben. Te tenyleg meghulyultel?! Na akkor onkenteskedjel te, es engedd be oket a gepedre !