Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egymástól tanulnak új dalokat a hosszúszárnyú bálnák

Egymástól tanulnak új dalokat a hosszúszárnyú bálnák Tech-Tudomány

„Dalversenyre” gyűlnek össze a hosszúszárnyú bálnák Új-Zéland legészakibb vizeiben minden évben.

Hirdetés
Hirdetés

A hosszúszárnyú bálnákról készített felvételeket elemezték a Royal Society Open Science című tudományos folyóiratban szerdán közölt tanulmány elkészítéséhez a szakértők az Aucklandtől ezer kilométerre északkeletre fekvő Kermadec-szigetek közelében. Az állatok itt vonulnak át minden évben, miközben a Csendes-óceán déli részén lévő téli párzási helyükről az Antarktisz felé vándorolnak, ahol krillekkel táplálkoznak a nyár folyamán.

A kutatók eredetileg a bálnák párzási területének megismerésére fókuszáltak, így meglepte őket a bálnaének nagy mennyisége.

„Nem számítottunk ennyi bálnaénekre. A kutatás során készített felvételeket össze tudtuk hasonlítani 52 olyan bálnaénekkel, amelyet más kutatók vettek fel Új-Kaledóniában, Francia Polinéziában, a Cook-szigeteknél, Tongán és Niue szigeténél” – mondta el a kutatásban részt vevő Rochelle Constantine.

Az emberekhez hasonlóan a hosszúszárnyú bálnák is átadják egymásnak kulturális viselkedésmintáikat. Az ismert, hogy a hím bálnák összetett dala idővel megváltozik, az viszont rejtély volt eddig, hogyan.

„A dalok összehasonlításából kiderült, hogy a Kermadec-szigeteknél lévő bálnák különböző párzási területekről érkeztek, ami meglepetés volt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a terület fontos helyszín, ahol a bálnák meghallgatják fajtársaik énekét, ezeket átveszik és megtanulják egymástól” – fejtette ki a szakértő.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük