Felhívás!

Egymás után nyílnak az egyetemi e-sport-szakok

Egymás után nyílnak az egyetemi e-sport-szakok Tech-Tudomány

Legutóbb a brit Staffordshire-i Egyetem indította el e-sport-szakját. Az AP riportja szerint az elsőéves hallgatók (akik természetesen maguk is e-sportolók) szülei kezdetben szkeptikusak voltak a tekintetben, hogy ebből majd meg is lehet élni, az egyetem szakfelelősei igyekeznek megnyugtatni őket.

Az első félreértés az, hogy a képzés során (kizárólag) számítógépek előtt ülve videójátékoznak a hallgatók. Bár kétségtelenül előfordulhatnak olyan tantárgyak is, ahol ténylegesen játszanak a diákok, az oktatás nagy része az e-sport-ipar marketing és üzleti vonatkozásaival foglalkozik. Vagyis e szakok nem sokban különböznek például a (hagyományos) sportmenedzseri képzésektől.

A hallgatók megtanulják, hogy hogyan kell e-sporttornákat szervezni, és általában hogyan kell minél profitábilisabban üzemeltetni az e-sport területén működő vállalkozásokat. Ennek tudatában is vannak sokan, akik kételkednek abban, hogy ilyen szélsőségesen specializált üzleti képzéseknek van létjogosultsága.

A kritikusok azzal érvelnek, hogy az általános üzleti szakokon a hallgatók minden készséget elsajátíthatnak, amely akár az e-sport, akár bármilyen más terület menedzsmentjéhez szükséges. Az e-sport fókuszba állítása nem több az egyetemek részéről, mint marketingfogás. Így próbálják bevonzani az általában önköltséges hallgatókat, akik számára az e-sport csábító hívószóként hathat.

Ettől függetlenül az e-sport egyre kevésbé tűnik üzleti buboréknak, Délkelet-Ázsiában az e-sport üzleti értéke már helyenként lehagyta a hagyományos sportok jövedelmezőségét.

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.