Hirdetés
Hirdetés

A világon minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik

A világon minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik Tech-Tudomány

A világon minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik. Több mint húszmillió újszülött jött világra 2015-ben kevesebb mint 2500 grammal – olvasható a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete és az UNICEF által közösen jegyzett, a The Lancet Global Health című lapban csütörtökön publikált tanulmányban.

A 148 országot vizsgáló kutatás szerint ezeknek a gyerekeknek a háromnegyede dél-ázsiai és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban született. De Európa, Észak-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland jómódúbb országaiban is alig történt előrelépés 2000 óta az alacsony súllyal született gyermekek arányának mérséklésében.

Évente két és fél millió újszülött hal meg, a tanulmány szerint 80 százalékuk alacsony testsúllyal jön világra. Az így születő gyerekeknél magas a fejlődési rendellenességek és életük további részében a betegségek – például cukorbetegség, valamint szív- és érrendszeri betegségek – kialakulásának kockázata.

Hirdetés
Hirdetés

A WHO 195 tagállama 2012-ben úgy döntött, hogy 2025-ig 30 százalékkal csökkenti az alacsony testsúlyú születések arányát. Az UNICEF szerint ennek eredményeként enyhe csökkenés volt tapasztalható, a 2000-ben regisztrált 17,5 százalékos arány (22,9 millió élve születés) 2015-re 14,6 százalékra (20,5 millió élve születés) csökkent.

A szegényebb országokban az alacsony születési súly leggyakoribb oka a nem megfelelő fejlődés az anyaméhben, míg a fejlettebb régiókban gyakran a terhesség 37. hete előtti koraszülés áll a háttérben – olvasható a tanulmányban.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a gyerekeket születés után le kell mérni és biztosítani kell a megfelelő ellátásukat. Az alacsony testsúly okainak legyőzéséhez szükség van olyan egészségügyi intézkedésekre is, mint a felvilágosító kampányok.

A tanulmányhoz 281 millió születés adatait értékelték ki. Az alacsony testsúllyal születő babák aránya Svédországban a legalacsonyabb, mindössze 2,4 százalék.

A legnagyobb előrelépés a Dél-Ázsiában és a Szaharától délre lévő afrikai országokban tapasztalható. Itt az érintett újszülöttek aránya 2000 és 2015 között 1,4, illetve 1,1 százalékkal csökkent.

Elsősorban a népességnövekedés miatt azonban a kis súllyal született gyerekek száma a Szaharától délre lévő afrikai országokban 4,4 millióról ötmillióra emelkedett. Dél-Ázsiában jött világra 2015-ben a legtöbb alacsony testsúlyú gyerek: 8,8 millió.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük