Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A SpaceX állítja Föld körüli pályára a román középiskolások átal készített mikroműhöldat

A SpaceX állítja Föld körüli pályára a román középiskolások átal készített mikroműhöldat Tech-Tudomány

Az Űrverébnek becézett ROM-2 (Romania Orbital Mission) egy mindössze 250 gramm súlyú mikroműhold, és az első ilyen szerkezet, amelyet Romániában építettek. A kilenc, 15 és 18 év közötti diákból álló RomSpace-csapat hamarosan Glasgow-ba utazik, hogy az Alba Orbital létesítményeibe integrálja az apró műholdat, mielőtt azt a SpaceX-hez küldenék, hogy előkészítsék a 2023 első negyedévében történő indítást.

Hirdetés
Hirdetés

A mikroműholdak építésében és közvetítésében világelsőnek számító Alba Orbital megállapodást írt alá a RomSpace nevű céggel, amely a bukaresti Nemzetközi Informatikai Középiskola diákjainak kezdeményezésére indult a ROM-2 nevű mikroműhold pályára állítása érdekében. Az első romániai CubeSat az Alba Cluster 7 misszió részeként indulhat útnak jövő év első negyedévében, a SpaceX rakétái segítségével.

A ROM-2 (Romanian Orbital Mission) egy 5x5x5 cm-es, 250 g tömegű, kocka alakú mikroműhold. A szerkezet nem nagyobb egy Rubik-kockánál, de egy 2 megapixeles kamerát is tartalmaz a Föld űrbeli fényképezéséhez.

A román középiskolások az Alba Orbital csapatának javaslatára határozták el, hogy megépítik első zsebműholdjukat, mivel így gyorsan és olcsón pályára állíthatják első űreszközüket.

“Igazán inspiráló látni, hogy ezek a diákok, akik közül néhányan még csak 15 évesek, motiváltan és kezdeményezőkészen állnak a saját műholdjuk elindításához” – mondta Tom Walkinshaw, az Alba Orbital alapítója és vezérigazgatója.

“Amikor több mint három évvel ezelőtt elkezdtem érdeklődni a nano és pikoszatellit rendszerek iránt, tudtam, hogy a közeljövőben fel fogok küldeni egy általam épített műholdat is. Már a kezdetekkor lenyűgözött, hogy mennyi technológia fér el ezekben a kis kockákban” – mondta Filip Buscú, a misszió vezetője.

Az Alba Orbital több mint 30 ügyféllel működik együtt három kontinensen, köztük olyan neves szervezetekkel, mint a Stanford Egyetem, a Carnegie Mellon Egyetem és a TU Delft.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.