Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újrakezdődhetnek az edzések, feltételek mellett

Újrakezdődhetnek az edzések, feltételek mellett Sport

Szigorú feltételek betartásával folytatódhat az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a csapatoknak elszigetelt edzőtáborban kell elvégezniük a felkészülést. Az I. liga várhatóan június közepén kezdődhet újra, de a Román-kupa elődöntőinek és fináléjának is új időpontot kell találni.

Hirdetés
Hirdetés

Május 15-étől újrakezdhetik a felkészülést a csapatok, illetve az egyéni sportolók, de csak szigorú szabályok betartása mellett. „Csak a szabadtéri sportokról és csak felkészülésről beszélhetünk, versenyekről és mérkőzésekről egyelőre még nem” – hangsúlyozta Ionuţ Stroe sportminiszter, aki keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a sportbázisok csak a profik, az élvonalbeli csapatok és a válogatottak számára nyílnak meg. A kerékpározás és a futás bárkinek, bárhol az országban engedélyezett lesz május 15-étől, de háromnál többen nem tartózkodhatnak egy csoportban. „Egy hosszú folyamat legelején tartunk, amelynek végén a sport visszatér a megszokott kerékvágásba, a járványhelyzet alakulásától függően” – közölte a sportminiszter.

Rendelet kötelezi a klubokat, illetve szövetségeket, hogy saját vagy bérelt sportbázison, elszigetelt körülmények között kezdjék meg a felkészülést, ahol a szabályoknak megfelelően kizárólag a csapat és a stáb tartózkodik. Az edzőtáborba vonulás előtt minden sportolónak és a stáb tagjainak 14 napos karanténba kell vonulnia, amelynek végén letesztelik őket. Az edzőtáborokat kiszolgáló személyzet 14 napos turnusokban fog dolgozni, ők két hétig nem hagyhatják el az edzőtábort, és számukra is kötelező a tesztelés. A teszteket a kluboknak vagy a szakszövetségeknek kell beszerezniük.

Stroe szerint a felkészülésnek négy szakasza lesz: az edzésekre való felkészülés, az egyéni, a kiscsoportos és végül a közös edzések időszaka. Ebben a periódusban a sportolók és az edzők nem hagyhatják el az edzőtábort – a kötelező orvosi vizsgákra való vonulás kivételével. Klaus Iohannis államfő szerint a romániai bajnokságok és versenyek csak akkor kezdődhetnek el újra, amikor a sportolók túl lesznek az ehhez szükséges felkészülési időszakon.

A versenysorozatok folytatásáról ugyan egyelőre nem született döntés, de a Hivatásos Labdarúgó-liga legutóbbi forgatókönyve szerint négyhetes felkészülés után, június 13-án lehetne újra bajnoki meccseket rendezni. Az I. liga 1 felsőházi rájátszásból még nyolc, az alsóházban 12 forduló van hátra a 2019–2020-as idényből, valamint a Román-kupa elődöntőinek és fináléjának kell még új időpontot találni. Mivel a kupában a FCSB mellett három alsóházi csapat – a Sepsi OSK, a Dinamo és a Jászvásári Poli – van versenyben, Románia négy nemzetközi kupahelyére nyolcan pályáznak. A felsőházból a Gázmetán nem kért – és nem is kaphatott volna – UEFA-licencet, mivel a medgyesi klub csődvédelem alatt áll, így a Kolozsvári CFR, az Universitatea Craiova, az Astra Giurgiu és a FC Botosani bízik a jövő évi nemzetközi kupaszereplésben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük