Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Formula–1: legalább nyolc futam kell a bajnoksághoz

Formula–1: legalább nyolc futam kell a bajnoksághoz Sport

Annak érdekében, hogy a csapatok ne zárják veszteségesen a Formula–1-es idényt, legalább 15 futamot meg kell rendezni, viszont ezeket szigorú intézkedések mellett bonyolíthatják le, ami óriási pluszköltséggel is jár. Egyelőre zajlanak az idénykezdés előkészületei, Ausztria két egymást követő versennyel és rendkívül szigorú szabályrendszerrel készül, hogy a megvalósítható legyen a zárt kapus versenyzés a Red Bull Ringen.

Hirdetés
Hirdetés

Az F1 elnöke, Chase Carey továbbra is úgy számol, hogy az idény 15-18 versenyből áll majd, ha szükséges, több pályán is több versenyt rendeznek egymás után, hogy elérhessék e futamszámot. Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója számára az elsődleges tervek „jól hangzanak”, ám biztosra veszi, hogy azokon még muszáj lesz módosítani, mivel menet közben újabb akadályokat gördíthet a sportág útjába a járvány. „Nyolc futam elegendő a bajnoksághoz, és hiszem, hogy nyolcnál több futamot sikerül szerveznünk. Az F1 tizenhat-tizennyolc versenyes programon dolgozik, tizenöt pályával és tizennyolc versennyel számol. Én ennél kicsit pesszimistább vagyok, és inkább azt mondanám, tizennégy-tizenöt versenyünk lehet tíz pályán” – nyilatkozta a Motorsportnak, egyben azt is elhintve, hogy ő legalább négy duplázó pályára számít.

Az FIA szabályzata értelmében legalább három különböző pályán minimum 8 versenyt meg kell tartani ahhoz, hogy az aktuális bajnokság érvényes legyen. Emellett van egy olyan szabály is, amely kiköti: világbajnokságnak csak olyan sorozat tekinthető, amely legalább három kontinensen versenyt rendez. Előbbi feltételnek könnyebben, utóbbinak talán nehezebben felelhet meg az F1.

A futamok számát ugyanakkor nem e minimális követelmények szerint szabja meg az F1. A tévétársaságokkal kötött szerződések értelmében csak akkor kérhető a csatornáktól az eredeti összegű jogdíj, ha legalább évi 15 versenyt közvetíthetnek. Ugyanez az F1 saját szponzoraira is igaz. Ha e szám alá mennek, a tévés jogdíjak és a szponzortámogatások bizonyos százalékkal csökkennek, s ezzel az F1 bevétele is.

Az Auto Motor und Sportnak nyilatkozó egyik csapatfőnök azt mondta, amennyiben csak 8 versenyt rendeznének, a sportág veszteséget könyvelne el, mivel az utazás és a versenyzés költségei ez esetben meghaladnák a futamokból befolyó összegeket. A zárt kapus versenyek esetében a jegybevételekről is le kell mondani, így a pályák elesnek a szervezés fedezetét jelentő pénztől, vagyis a futamok megszervezését az F1-nek kell fizetnie. Ehhez jönnek még a járvány miatt szükséges pluszkiadások, például a rengeteg vírusteszt megfizetése, amely a biztonságos esemény feltétele.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük