Felhívás!

Kapaszkodót nyújt az iskolapszichológus

Kapaszkodót nyújt az iskolapszichológus Életmód

A szükségállapot idején is igénybe vehetik a szakemberek tanácsait, útmutatását azok a gyerekek, diákok, szülők, akik logopédiai, pszichológiai problémáikra keresnek megoldást. A Kovászna Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ (CJRAE) oldalán megtalálhatók az alárendeltségükbe tartozó szakemberek elérhetőségei. A részletekről Para Noémi iskolapszichológust kérdeztük.

A Plugor Sándor Művészeti Líceum iskolapszichológusa az iskolalátogatás beszüntetése után váltott az internetes tanácsadásra, és amint azt hangsúlyozta, bárki számára elérhető. A „kliens” igényeihez igazodva rugalmasan, de nagyjából tiszteletben tartva bizonyos kereteket – a délelőttöt – jelölt ki bizonyos napot és órát a kapcsolattartásra, hiszen az ő munkanapja sem folyhat szét annak ellenére, hogy home office-ban dolgozik. Ha ideje engedi, válaszol az este, a közösségi hálón érkező kérdésekre is. „Abszolút nem éreztem, hogy visszavonultam, nagyon kreatív szervezés kellett, hogy eleget tegyek a megkereséseknek” mondja Para Noémi, aki rendhagyó módon osztályfőnökként is szerepet vállalt a suliban és osztályával való kapcsolatát intenzíven ápolja.

Az új kliensek főleg azért jelentkeztek, mert a szülőknek gondot okozott a napi rutin felborulása, új konfliktushelyzetek jelentek meg a gyerekkel. „Gyakran elég egy-két beszélgetés, csak egy kicsit megszellőztetik a lelküket. Ez néha nehezebb kivitelezni, mert a diák nyilván nem beszél érzékenyebb témákról a szülei jelenlétében, meg kell várni, míg kerül egy nyugodt óra, ekkor van szükség a rugalmasságra” tudtuk meg a pszichológustól. Mivel azonban eltérő az őt megkeresők egyénisége, nem mindenkivel folyik ugyanolyan intenzitással a munka, amióta nincs személyes találkozás. „Van, akinél működik az írott kommunikáció, van, aki szóban nyílik meg jobban, van, aki igényli a kamerát, és olyan is, aki csak jelzi, hogy rendben van. Ha korábbról ismerem az illetőt, találkoztunk már szemtől szemben is, tudom, hogy emögött mi van: esetleg mégis több figyelmet igényel vagy tényleg rendben van” – fejtette ki.

Szóba hoztuk a szakembernek a háromszéki főtanfelügyelő, Kiss Imre véleményét is, mely szerint az iskolapszichológus az online-oktatásból kimaradóknak is segíthet.

– Az iskolapszichológus abban a helyzetben tud segíteni, ha a gyerek online-oktatásához biztosítva vannak az eszközök, de mégsem vesz részt egyáltalán a munkában. Mert a meglévő eszközök mellett a motiváció, a következetesség, a napi rutin hiánya, a családi légkör, az időbeosztás nagyban meghatározza a diákok online-oktatásban való részvételét. Ezt tapasztaltam és ezek azok a helyzetek melyekkel találkoztam, találkozok.

Ha majd lejár a szükségállapot, az Erőforrás Központhoz tartozó pszichológusok, logopédusok kiértékelik a rendkívüli helyzetben végzett tevékenységüket, annak hozadékait, jellemzőit, de alkalom lesz a társadalomra vonatkozó következtetések levonására is. Remélhetőleg megerősítő tapasztalatnak bizonyul a válság, mondta zárszóként.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.