Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tokió a múlt, Párizs a jövő

Tokió a múlt, Párizs a jövő Sport

Egy héttel ezelőtt a Kultúrkertben Incze Kriszta leghűségesebb szurkolói, pályafutásának régi kísérői, támogatói vettek részt azon a közönségtalálkozón, amelyet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szervezett a tokiói olimpiáról nyolcadik helyezéssel hazatért birkózó tiszteletére. A Sepsi-SIC büszkeségét Miska Brigitta sportújságíró faggatta.

A találkozó kezdetén felszólaló Antal Árpád polgármester eltökéltnek mutatkozott abban, hogy a város a továbbiakban is a legjobb feltételeket biztosítsa a sportoló további felkészüléséhez, ugyanakkor Kriszta edzőjének, Mátéfi Árpádnak is megköszönte, hogy segített tanítványának Szentgyörgy és a szentgyörgyi klubtagság mellett dönteni, noha Bukarestben is szívesen látták volna. Vargha Fruzsina alpolgármesteri minőségében a kitartást és az alázatot méltatta a Sepsi-SIC sportolójában. Mátéfi Árpád edző a maga során kollégáknak és a polgármesteri hivatalnak mondott köszönetet az eddigi támogatásért. Nem palástolta, Kriszta nyolcadik helye némiképp csalódást jelentett számára, mint mondta, reméli, a párizsi olimpiáról majd éremmel térhet haza tanítványa, hiszen fiatal még.

Hirdetés
Hirdetés

És valóban: Kriszta még csak 25 éves, de az olimpiai részvételt 11 éves korában tűzte célul maga elé – tudtuk meg tőle. Az olimpia előtt legnehezebb számára az egyhónapos várakozási idő volt, amíg eldőlt, hogy ténylegesen részt vehet-e a nagy versenyen. Ezt követően pedig a háromhetes karantén tette próbára stressztűrő-képességét. Miska Brigitta kérdésére válaszolva elmondta azt is, utolsó mérkőzésén (a lett Anastasija Grigorjevával) nem tudott fejben ott lenni, higgadt maradni, így hibázott és ellenfele nyert, akit egyébként nagyobb versenyzői tapasztalata is segített.

A japán olimpiai falu kívülről ugyan mutatós, de tulajdonképpen befejezetlen volt, szólt kinti élményeiről Kriszta. A kartonból készült ágy matraca kemény volt, a kantinban a kaja nem érte utol anyukája főztjét, így legtöbbször pizzát evett. A versenyhangulat kissé nyomott volt, a sok szabály miatt nem érződött az olimpiai játékok ünnepi hangulata – foglalta össze Japánban szerzett benyomásait a csinos birkózó, akinek szeme előtt láthatóan már a következő olimpiai versenyzés lebeg. Többször és nyomatékosan mondta, onnan dobogós helyezéssel, sőt, arannyal térne vissza. A következő hónapokban viszont itthon tartózkodik, és főleg magára szeretne figyelni.

– Októberben lenne a világbajnokság Norvégiában, de nem tudom biztosan, szerepelek-e ott. Szeretnék kicsit egészségileg odafigyelni magamra, hogy jövőre teljes gőzzel tudjak edzeni. A cél: 2024-ben Párizs, a dobogó legfelső foka – mondta az ünnepelt, aki számos virágcsokrot kapott a jelenlevőktől, a polgármestertől pedig oklevelet is átvehetett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük