Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Olimpiai kvótáért birkóznak

Olimpiai kvótáért birkóznak Sport

Kedden megkezdődött a 2019. évi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság női versenye Kazahsztánban. Nur-Szultán városában több mint 1000 birkózó küzd az ötkarikás játékokon való részvétel jogáért, köztük Háromszék legjobb sportolója, Incze Kriszta. Ismerve Kriszta elképesztő akaraterejét, keménységét, ne legyen kétségünk azzal kapcsolatban, hogy nem tesz meg mindent a dobogóra kerülésért.

Javában tart a visszaszámlálás az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amely a néhai Asztanából lett Nur-Szultánban fejeződik be. Az olimpia eddig kimaradt Incze Kriszta életéből, de győztes meccsekből nem volt hiány ebben az évben, a Sepsi–SIC bajnoka bejárta Európát, sűrű programot bonyolított le. A versenyeket edzőtáborok sora követte, és az eredmények sem maradtak el: márciusban ezüstöt szerzett az U23-as Európa-bajnokságon, majd áprilisban második lett a felnőtt kontinenstornán Bukarestben, illetve júliusban bronzérem került a nyakába a minszki Európai Játékokon. Az előjelek biztatóak, Kriszta szeretne dobogóra, vagy legalábbis dobogóközelbe kerülni az olimpiai kvóta megszerzéséért. Nem lesz könnyű dolga elnézve az egyre erősödő női mezőnyt, a japán–kínai vonulatot, az amerikaiakat (és a dél-amerikaiakat), a mongolokat, oroszokat, törököket és a többieket, meglehetősen összetett feladat az olimpiai kvóta kiharcolása vagy a világbajnoki éremmérkőzésig való eljutás.

Hirdetés
Hirdetés

A Sepsi–SIC kiválósága a 62 kg-os súlycsoportban versenyez, olyan ellenfelek társaságában, mint a címvédő és kétszeres Európa-bajnok bolgár Taybe Mustafa Yusein, a Pánamerikai Játékok-győztes brazil Lais Nunes De Oliveira, a tavalyi vb-ezüstérmes és U23-as világbajnok japán Yukako Kawai és az idei Európa-bajnokságon bronzérmet szerző magyar Sastin Marianna. A tervezett program szerint ma tartják a súlycsoport sorsolását, csütörtök reggel a kötelező orvosi vizsgálatok után kezdődnek a selejtezők. Délután az elődöntők következnek, majd pénteken jöhet a döntő, illetve a vigaszági párharcok.

Az olimpiák előtti világbajnokságoknak mindig kiemelt jelentőséget ad az ötkarikás szereplés kivívásának lehetősége, az ideinek pedig ebből a szempontból a korábbiaknál is nagyobb a súlya, mivel a sportág indulóinak létszámát alaposan leszűkítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A kategóriák száma nem változott Rióhoz képest, Tokióban mindhárom – kötöttfogású, szabadfogású és női – szakágban hat-hat súlycsoportban rendeznek küzdelmeket, ám 20-ról 16 fősre apadt a mezőny. Mindez azt jelenti, hogy a kvalifikációs szisztéma módosult, négy helyett már csak három lehetősége van a birkózóknak a kvótaszerzésre. A világbajnokság ugyanakkor a 2015-öshöz hasonlóan hat-hat kvótát ad kategóriánként, azaz minden versenyző, aki éremért birkózik a kazah fővárosban, az kivívja országának a tokiói szereplés jogát. A vb-t követően viszont jövőre már csak egy-egy kontinentális és kvalifikációs világversenyre kerül sor, ezeken pedig csak a döntősök szereznek kvótát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük