Felhívás!

Volt egyszer egy tábor

Volt egyszer egy tábor Életmód

Augusztus 5–8. között szervezte meg első táborát a Pro Special Egyesület Kőváron, a Kocsis Panzióban. Az egyesületet olyan szülők hozták létre, akiknek speciális nevelési igényű – SNI – gyerekük van. Az összetartó kisközösség tagjai minden hétfőn összegyűlnek játszani, beszélgetni, csodákat tenni.

„Már több éve járunk ide kirándulni, és idén jött az ötlet, hogy szervezzünk tábort. Meghívottaink is voltak, Bakk-Vitális Kinga Mária igazgatónő és Forró Béla kutyakiképző személyében, akiknek sokat köszönhetünk, hiszen általuk indult el a segítőkutya-program, amelyben több család is érintett volt az évek során, egy-egy speciálisan kiképzett kutyát vihettünk haza, hogy gyerekeink fejlődésében segítsen. Bátran simogatják, magukhoz ölelik, sőt sétáltatják is a négylábúakat a gyerekek” – mesélte Gothár Melinda, az egyesület szóvivője, aki külön köszönetet mondott az igazgatónőnek az állandó támogatásáért, azért, amiért szívügyének tekinti a gyermekeik sorsát.

A tábor sajátos hangulatát a két tábordal alapozta meg, a Gyere el, kérünk kezdetű Megasztár-dal, illetve az Alma együttes Mutasd meg mekkora a szíved című dala, de a július–augusztus–szeptember hónapokban születettek köszöntését sem mulasztották el. A tábor minden napja zenés ébresztővel kezdődött, a reggeli előkészítésében, felszolgálásában, az asztalterítésben, valamint az elpakolásban is besegítettek a gyerekek, ezek mind-mind fontos lépések az önállóság útján.

A közös kávézások, teázások mellett csoportos foglalkozásoknak is teret adtak. A felnőttek „cukrászda” címszó alatt beszélgettek arról, hogy mit is jelent egy speciális gyerek a családban, hogyan szervezik meg mindennapjaikat, milyen a szülő–gyerek, gyerek–gyerek közti kapcsolat, valamint jut-e idő egymásra a házastársaknak. A gyerekek is csapatokba szerveződtek, ahol az egészséges testvérek szervezték meg az SNI gyerekeknek a foglalkozásokat. Volt ismerkedős játék, mesemondás, rajzolás, festés, kártyázás, gyurmázás, valamint társasjátékok, de a közös mozizás is nagy élményt jelentett. „Mindnyájunkban megfogalmazódott, hogy építő jellegű volt ez a tábor, hiszen közösséget építettünk, és még jobban összekovácsolódtunk, igazi csapattá formálódtunk, és már a jövő tábor szervezésén gondolkodtunk” – tette hozzá Gothár Melinda.

Addig is minden hétfőn délután a kézdivásárhelyi Pajtában – amelyet Hegedűs Ferenc tulajdonos jóvoltából ingyen használhatnak – gyűlnek össze az egyesület tagjai, hogy különféle foglalkozásokat tartsanak SNI és egészséges gyerekeik számára szakemberek bevonásával. De ugyanitt tartják havonta az egyesületi gyűléseket, megbeszéléseket, közös szülinapokat. Szeptember 30-án például Élő Fruzsina budapesti meseterapeuta lesz a meghívottjuk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.