Nem nézik jó szemmel

Szeparatista cselekedetek miatt indított vizsgálatot a CONIFA-világbajnok Kárpátalja labdarúgó-válogatott tagjai ellen Ihor Zsdanov ukrán sportminiszter. Az ukrán labdarúgó-szövetség eltiltással fenyegeti a friss világbajnok csapat játékosait.

Már a CONIFA labdarúgó-világbajnokság előtt botrányt kavart az ukrán és a román sajtó amiatt, hogy Kárpátalja, illetve Székelyföld is rész vesz a „szeparatista világbajnokságon”. A magyarellenességéről ismert újságíró, Dan Tanasă egyenesen azt kérte a Román Labdarúgó-szövetség vezetőitől, hogy a székely válogatottban szereplő játékosokat azonnal zárják ki az összes romániai bajnokságból.
Dan Tanasă kérése – egyelőre – Bukarestben süket fülekre talált, Ukrajnában viszont a munkachevo.net című internetes oldalon megjelent, uszító hangvételű írásra Kijevben is felkapták a fejüket. A cikk szerzője kitért arra is, hogy az együttes magyar-ukrán szimbolikát viselt a mezén, a magyar és az ukrán színek mellett pedig a kárpátaljai medve, valamint a régió kontúrja is szerepelt rajta.
A cikk megjelenésének másnapján Ihor Zsdanov ukrán sportminiszter bejelentette: vizsgálatot indított szeparatista cselekedetek miatt Kárpátalja játékosai ellen. Zsdanov „nyílt sportolói szeparatizmusnak” nevezte a történteket, és felszólította az ukrán biztonsági szolgálatot, hogy megfelelően reagáljon erre.
Az Ukrán Labdarúgó-szövetség már értesítette is a vizsgálatról a CONIFA-t, kilátásba helyezve, hogy a Kárpátalja játékosait eltiltja mindennemű amatőr vagy profi sporttevékenységtől Ukrajna területén – más kérdés, hogy egyikük sem játszik Ukrajnában: a csapatkapitány, a kilencszeres magyar válogatott Sándor György és a többi társa is Magyarországon futballozik, az egyedüli kivételt a román élvonalbeli Sepsi OSK hálóőre, a döntőben három tizenegyest is hárító Fejér Béla jelenti. (nso.hu) <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.