Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem a sport éve volt 2020

Nem a sport éve volt 2020 Sport

2020 nem az az év lesz, amire jó szívvel gondolunk vissza. Sem sportolóként, sem szurkolóként, sem sportújságíróként. Hagyományos év végi számvetésünkre is rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, mivel, mint ismeretes, márciustól kezdődően több hónapon át szüneteltek a különféle bajnokságok, rendkívüli nehéz helyzetbe taszítva a sportembereket. Szubjektív visszatekintő az idei háromszéki sportévre, a teljesség igénye nélkül.

Hirdetés
Hirdetés

A szigorú rendelkezések ellehetetlenítették az amatőr sportokat – a legfájóbb példa a megyei labdarúgás –, de az egyéni sportágakat űzők is számtalan akadályba ütköztek az év során. A pandémia miatt a világbajnokságokat minden olimpiai sportágban törölték vagy elhalasztották – miként jövő nyárra csúsztatták az idénre tervezett tokiói olimpiát és paralimpiát is, csakúgy, mint a labdarúgó Európa-bajnokságot.

Nem lehetett címvédés

Csapatsportágak tekintetében némiképp szerencsésebbnek tarthatják magukat a háromszéki klubok, ugyanis pár hónapos kényszerszünet után, szigorú feltételek közepette ugyan, de újraindulhattak a pontvadászatok. Pedig nagyon szépen indult az esztendő a négyszeres bajnok női kosárlabdacsapatunk számára, az alapszakaszban szárnyaló Sepsi–SIC joggal számíthatott a címvédésre, azonban a szakági szövetség kéthónapos huzavona után úgy döntött, bajnokavatás nélkül zárja le a 2019–2020-as idényt. Sebaj, majd jövőre! A mintegy héthónapnyi szünet után újraindult aktuális idényben a Sepsi–SIC ott folytatta, ahol az előzőben abbahagyta, a tornarendszerben zajló pontvadászat eddig lejárt fordulóiban kenterbe verte a mezőnyt, és főesélyesként várja a január 9-ei folytatást. A zöld-fehér mezesek az eddigi nyolc meccset 780 dobott és 336 kapott ponttal zárták, azaz övék a legjobb támadójáték és a legprecízebb védelem is. Az odavágó-sorozatból még három találkozó maradt hátra, a Bukaresti Agronomia, a Szatmárnémeti VSK és a Nagyváradi CSU ellen. A lányok a karácsonyi pihenő után már munkába álltak, mivel hamarosan a bajnoki meccsek mellett az Európa-kupában is komoly kihívás vár rájuk, január 19. és 22. között a spanyol Cadi La Seu, a francia ESBVA Lille Métropole és a belga Basket Namur Capitale csapatával találkoznak a Sepsi Arénában, ahol a tét a legjobb 16 közé jutás. Az utánpótlás tekintetében is jól áll a klub, a tizennégy év alatti országos lánykosárlabda-bajnokságban ezüstérmet szerzett a Sepsi–SIC. U15-ben a Sepsi ISK lánycsapata az előkelő 5. helyet szerezte meg.

Biztató őszi idény

Ami a sportok királyát, a labdarúgást illeti, nos, a hatalmas pénzösszegeket megmozgató élvonalban – világjárvány ide vagy oda – nem rekeszthették be „csak úgy” a bajnokságot, hanem a kényszerszünet után folytatták, igaz, üres lelátók előtt. A hullámzóan teljesítő Sepsi OSK végül a 9. helyen zárt, ugyanakkor fennállása első Román-kupadöntőjét vívta, amit aztán 1–0-ra elveszített az FCSB-vel szemben. Alig két hét szünet után máris elkezdődött az új kiírás, amelyben már teljesen más arcát mutatta a szentgyörgyi együttes, ennek köszönhetően az odavágók végére megszilárdította negyedik pozícióját a tabellán. A Sepsi OSK rendelkezik a második legjobb csatársorral, legalábbis ezt lehet következtetni az elért találatok számából: a FCSB után a háromszékiek lőtték a legtöbb gólt, ami pedig a védelmet illeti, csak négy csapat előzi meg a Grozavu-legénységet. A győzelmek tekintetében is negyedik az OSK, a legkevesebb vereséget elszenvedő csapatok között pedig hármas holtverseny van, amelynek tagja a háromszéki és a kolozsvári csapat is. A döntetleneket illetően is dobogós a háromszéki gárda, igaz, ezúttal a második helyen osztozik két másik csapattal.

A rövid téli vakáció a felkészülés jegyében zajlik majd a sepsiszentgyörgyieknél, akik a komoly évkezdeti rajtra összpontosítanak, hiszen a visszavágók első két fordulójában két dobogós csapat ellen lépnek pályára. A 16. fordulóban az Universitatea Craiova, a 17-ben a Kolozsvári CFR ellen játszanak, előbbit idegenben, utóbbit hazai környezetben vívják.

Egyéni sportágak

Egyéniben Háromszék legjobb sportolója, Incze Kriszta (Sepsi–SIC) egyéni bajnoki aranyat és csapatbronzérmet szerzett az országoson, emellett két ötödik helyezést is magáénak mondhat idén, egyiket a római Európa-bajnokságon, a másikat a belgrádi Világkupán érte el. A sepsiszentgyörgyi birkózó 2021-ben tovább küzdhet álmáért, az olimpiai kvalifikációért.

A sepsiszentgyörgyi Szabó Norbert pályakerékpáros (Sepsi–SIC) is jó évet zárt, négy bajnoki címmel, egy csapatezüsttel és egy Eb 8., illetve 10. hellyel büszkélkedhet. Tereptriatlonban is háromszékiek diktálták az iramot, Dániel Attila és Jakab-Benke Hajnalka országos bajnoki címet szerzett, Dániel emellett Román-kupa győztesnek is tarthatja magát, a sprint duatlon Európa-bajnokságon pedig középmezőnyben, a 28. helyen végzett. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub cselgáncsozója, Balogh Hannát U16-os korosztályban avatták országos bajnokká, míg Norocea Andra a felnőttek közt lett bronzérmes. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK pingpongozója, Mike Boróka bronzérmet nyert az ifjúsági I-es országos bajnokságon.

Jó hírünket keltették a nagyvilágban motorosaink is, az otopenii Top Cross színiben versenyző Ördög Zoltán (Yamaha) a 85 cm3-es géposztályban Balkán-bajnok lett, emellett toronymagasan nyerte az országos bajnokságot is. A bukaresti Steaua színeiben induló Tompa Krisztián (KTM) az MX2-esek küzdelemsorozatában utasított maga mögé mindenkit.

Részünkről hatalmas dicséret illeti Háromszék összes sportolóját, akiktől e nehéz időkben is példát vehetünk kitartás, akaraterő tekintetében. Bízunk benne, hogy 2021-ben még több sporteseményről, még több sikerről tudunk beszámolni olvasóinknak. Egészségben és sportsikerekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük