Felhívás!

Karácsonyi „ajándék”

A Székely Nemzeti Tanács által indított, a nemzeti régiók védelmét szolgáló európai polgári kezdeményezés támogatására karácsonyra immár hat országban teljesült a területi kritérium is, hiszen Magyarország, Románia, Szlovákia, Horvátország és Litvánia után Svédországban is összegyűlt a minimális aláírási szám. Köszönet érte mindazoknak a szervezeteknek és magán személyeknek, akik valamilyen formában támogatták, népszerűsítették a kezdeményezést.

Hangsúlyozzuk, hogy ezután is minden aláírás fontos, még a hivatalos honlapon „kizöldült” országokból is, hiszen az utólagos ellenőrzés során, amelyet minden ország illetékes hatósága végez majd el, több támogató aláírás érvényességét kérdőjelezhetik meg. Ugyanakkor fontos, hogy összességében – online és kézzel kitöltött formanyomtatványok révén – az unió minél több polgára támogassa a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című kezdeményezést, amelynek harmadik aláírási időszaka 2021. február 7-ig tart.

A Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért célkitűzései közé tartozik, hogy az unió kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A fentiekben jelzett régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU-alaphoz, forráshoz, programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.