Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nagy lehetőség a fiataloknak

Nagy lehetőség a fiataloknak Sport

Sok minden történt már a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetűek érdekében a Sepsi GAL egyesület pályázati keretéből, a kezdeményezők partnerségeket kötöttek azért, hogy minél több irányból segítsék az érintett közösségeket. Az integrált szolgáltatásokat a városban tevékenykedő civil szervezetek vállalták fel. Legutóbb a sport terén közelítettek e közösségekhez, pénteken a Sepsi OSK edzőpályáján a Csíki negyedi, szépmezői, őrkői és oltmezői gyerekekből formálódott csapatok mérkőztek meg egymással a Szent György-kupáért.

A Prospera pályázat keretében az Amőba Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat és a Caritas segélyszervezet szövetkezett, munkatársaiknak több éves tapasztalatuk van az említett közösségekkel való munkában.

Hirdetés
Hirdetés

Az OSK edzőpályáján a bajnokság előtt egy rövid sajtótájékoztatón ismerhettük meg az előzményeket, miközben a műfüves pályán melegítettek a csapatok, büszkén viselve megkülönböztető mezüket.

Az Amőba Alapítványt képviselő Bereczki Kinga elmondta, ők a bajnokság megszervezését vállalták, előzetesen már négy helyszínen – a négy városrészben – tartottak előselejtezőket, a Máltai Szeretetszolgálat és a Caritas munkatársai, Kató Ferenc és Péter Szabolcs azonban már hosszabb ideje foglalkoznak a gyerekekkel: Ferenc az őrkőiekkel négy éve, Szabolcs a Csíki negyediekkel két éve, a többiekkel egy éve dolgozik. Ez alkalommal pedig nemcsak a bajnokság döntője jelentett nagy élményt a gyermekeknek, hanem azt követően a stadion meglátogatása és az utána elfogyasztott bográcsgulyás is, amelyet Nagy László és Bereczki Barna főztek meg a délelőtt folyamán.

A helyszínen jelen volt Diószegi László, az OSK klub tulajdonosa is, aki több szempontból is fontosnak és támogatandónak tartotta, hogy a gyermekek focizzanak, mert egészséges életmódra neveli őket, közösséget formál, sportszerűségre tanítja a tiniket, egyeseknek pedig kitörési pályát is jelenthet, sosem lehet tudni…

A sport is az egyik (de nem az egyetlen) olyan terep, amely által követendő mintát szeretnének nyújtani a gyermekeknek – mondta Székely Róbert, a Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági vezetője. A fociban ez nagyon jól működött, rendszert vitt a fiatalok életébe, de ehhez kellett az ő kitartásuk is. Négy év alatt sok új helyen jártak, sokat tapasztaltak, és az új lehetőségek felmutatása kell ahhoz, hogy változásokat érjenek el az említett közösségekben – taglalta Székely.

– Nagyon sok a fociimádó gyermek ezekben a negyedekben is – tapasztalta Péter Szabolcs, a Sepsi GAL egyesület közösségfejlesztője –, de híján voltak az edzési lehetőségeknek, így megszervezték, hogy minden héten más csapat eddzen a Vadász utcai sportcsarnokban. Amíg eljutottak ide, az OSK edzőpályájára, addig is látogatták a csapat mérkőzéseit, szurkoltak, ez mindig nagy élmény volt a gyermekeknek. Az a közös cél, hogy egy állandó csapatot kineveljenek – mondta.

Bár a Vadász utcai sportcsarnokban biztosított edzési lehetőség is nagy szó, nyilván volna igény többre is, derült ki a helyszínen, erre vonatkozóan pedig csak annyi biztatót tudtak kijelenteni a jelenlevők, hogy az önkormányzat pályázatai révén Szépmezőn és a Csíki negyedben is tervezi új sportpályák megépítését.

A Szent György vándorkupa végül a Csíki negyedi csapathoz került, amelyik az Oltmező utcaiakat győzte le.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük