Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Már csak hét hely kiadó

Már csak hét hely kiadó Sport

Huszonöt klub már biztosította helyét a Bajnokok Ligája 2019/20-as csoportkörében. A klubfutball elitsorozatának 32 kiadó helyéből 26 a 2018/19-es szezonban elért eredmények alapján kerül kiosztásra, további hat klub a selejtezőből kvalifikálhat.

A BL és az EL győztese, a négy legerősebb európai bajnokság (spanyol, angol, olasz, német) első 4–4, a francia és orosz liga első 2–2 helyezettje, illetve a portugál, ukrán, belga és török bajnok főtáblás részvétele garantált.

Spanyolország: Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid, Valencia; Anglia: Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham; Olaszország: Juventus, Napoli, Atalanta, Internazionale; Németország: Bayern München, Dortmund, RB Leipzig, Leverkusen; Franciaország: Paris Saint-Germain, Lille;

Oroszország: Zenit, Lokomotiv Moszkva; Portugália: Benfica; Ukrajna: Sahtar Doneck; Belgium: Genk; Törökország: Galatasaray; Ausztria: Salzburg*.

*Mivel a Bajnokok Ligája szombati döntőjét két olyan együttes vívja (Liverpool és Tottenham), amely hazája bajnokságában már kiharcolta a BL-indulás jogát, a BL-címvédő automatikus helye átszállt a 11. legerősebb bajnokság aranyérmesére, amely az osztrák ligát megnyerő Red Bull Salzburg.

Hirdetés
Hirdetés

Az Európa Liga döntője is tartogat még kéréseket a következő szezonra: az Arsenal a PL-ben nem végzett BL-t érő helyen, de az EL megnyerésével ezt még biztosíthatja. Ellenfelének, az angol bajnokságban bronzérmes Chelsea-nek már tuti a csoportkör, amennyiben Maurizio Sarri együttese emelheti magasba a trófeát, az EL-győztes BL-indulási joga az UEFA-kofficiens rangsorban az ötödik legerősebb liga (francia) bronzérmesére, esetünkben – az alapestben BL-selejtezőben induló – Lyonra szállna át.

Nagyjából már azt is tudni, hogy mely csapatok várhatják az első kalapból az augusztus 29-i csoportkör-sorsolást: a hat legerősebb bajnokság győztese, illetve a BL- és El-címvédő, azaz: Barcelona, Manchester City, Juventus, Bayern München, PSG, Zenit, Liverpool/Tottenham, Chelsea/Arsenal.

A Barcelona és a Real Madrid 24. alkalommal kvalifikált a főtáblára, ami rekord a sorozatban, míg a Juventus hatodikként csatlakozott a „húszasok” klubjához, az Arsenal is így tehet, ha szerdán EL-győztes lesz.

A csoportkör eddigi legnagyobb meglepetése a Serie A negyedik helyén, ezzel indulási jogot nyerő végző Atalanta, amely úgy várhatja a nyár végi sorsolást, hogy eddig még a BL-selejtezőben sem indulhatott el soha, a 2017/18-as idényben EL-csoportkörbe jutott, a most véget érő szezon kezdetén pedig az utolsó lépcsőfoknál bukott el az EL-selejtezőben.

Az OTP Bank Liga 2018/19-es szezonját megnyerő Ferencváros, akárcsak a román I. liga bajnoka, a Kolozsvári CFR, a Bajnokok Ligája selejtezőjének első körében kezdi meg a sorozatot. Mindkét együttes négy párharcot kell megnyerjen a főtáblára jutáshoz. A sorsolás június 18-án lesz, a lehetséges ellenfelek listája már ismert.

A 2019/20-as BL-szezon legfontosabb dátumai: selejtező: július 9.–augusztus 28.; csoportkör sorsolása: augusztus 29.; csoportkör: szeptember 17.– december 11.; nyolcaddöntő sorsolása: december 16.; döntő: 2020. május 31., Atatürk Olimpiai Stadion, Törökország.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük