Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mánya Szabolcs új kihívásra vágyik

Mánya Szabolcs új kihívásra vágyik Sport

A Sepsi–SIC közösségi oldalán nemrég tette közzé, hogy a klub teremlanbdarúgó-csapattal bővül, melyet a Magyarhonból hazatért, Mánya Szabolcs edző-játékos irányítana. Az elmúlt három évben a ScoreGoal Kecskemét csapatát erősítő 34 éves, maksai születésű sportolóvala magyarországi kalandról, edzősködésről, válogatottról és új klubjáról is beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– 2020-ban a Futsal Klub Székelyudvarhely edző-játékosaként fejezte be a romániai bajnokságot, majd az ScoreGoal Kecskemét Futsal csapatába igazolt. Milyen volt ez a lépés?

– A Covid-időszak miatt sajnos, véget ért a bajnokság, a Futsal Klub Székelyudvarhely csapatával ötödk helyen végeztünk. Az újrakezdés mindenki számára nehéz volt. Számomra adódott egy lehetőség, egykori edzőm által megkerestek Kecskemétről. Érdekelt a dolog és úgy döntöttem, belevágok egy teljesen ismeretlen kalandba.

– Három bajnoki idényben erősítette a magyaroszági csapatot játékosként, emellett az utánpótláscsapat edzőjeként is letette a névjegyét. Milyen élményekkel távozott a csapattól?

– Az utánpótlás-csapatban csupán másodedzőként segítettem, nem volt egyszerű összehangolni, hogy mindkét csapat munkájában részt vehessek. Első évben mondhatni egy teljesen új csapat voltunk, senki sem számított arra, hogy Kecskemét abban az idényben olyan eredményt ér el (5. helyezés – szerk.). Talán az is volt a szerencsénk, hogy mindenki kis csapatként könyvelt el, és egy váratlan eredmény született, hszen senki sem várt minket a felsőházban, ahová sikerült bejutnunk. A következő évben aztán mindenki a felsőházba várt, ám sajnos nem jutottunk be, mindössze pár gólon múlt az egész (6. helyen végzett a csapat). Harmadik évben értük el a legjobb eredményt, amikor sikerült bejutnunk a Final Four-ba és bronzmeccset játszhattunk. Mégis maradt bennem némi keserű szájíz, hiszen a második és harmadik évek jobban is sikerülhettek volna. Ez különösen igaz a másodikra, míg a harmadikkal akkor lennék maradéktalanul elégedett, ha megszereztük volna a bronzot, amit sajnos, nem sikerült. De mindezzel együtt remek volt ott töltött időszak és szép emlékek fűznek a csapathoz.

– Épphogy lemaradtak a harmadik helyről, mégis búcsúzott a csapattól és hazatért. Miért?

– Szeretnék továbbra is a futsal világában maradni, ám újabb kihívásra vágyom és úgy döntöttem, itthon próbálok szerencsét.

– Bár még jó néhány évig játékosként is erősíti aktuális klubját és a válogatottat is, az edzősködésre gondol?

– Igen. Egész életemben ezt csináltam, nagyon szeretem és miért is váltanék?

– Miben különbözik a magyar futsal-bajnokság a romániaitól?

– Nagy különbség nincs, hiszen a futsal az mindenhol futsal. Annyiban talán jobb a magyar bajnokság, hogy tizenkét csapattal rendezték, így adott volt a folyamatos játéklehetőség. Itthon sajnos csak hét csapat volt, ez a legfőbb különbség. A román bajnokságan is vannak erős csapatok, Galac, Déva, Temesvár, Udvarhely simán kiemelhető, ám a magyar bajnokságban legalább nyolc erős csapat van és ahogy mondtam, sokkal több mérkőzést játszanak.

– A Sepsi-SIC frissen alakult csapatát is edző-játékosként segíti a folytatásban. A csapat még a játékostoborzás szakaszában van, milyen célokkal vágnak neki az útnak?

– Egyelőre annyit mondhatok el, hogy környékbeli, háromszéki fiatalokra próbálunk építeni.

– A román futsal-válogatott másodedzőedző-játékosa is. Melyek a válogatott legközelebb céljai?

– Szeptembertől decemberig a jövő évi világbajnokságon való részvételért játszunk az Elit Kör A csoportjában Kazahsztánnal, Azerbajdzsánnal és Hollandiával egy csoportban. Álmunk, hogy egyből kijussunk a vébére, ám ez nagyon nehéz lesz, a második–harmadik helyek valamelyikének megszerzésére tartom magunkat esélyesnek. Mindenképpen szeretnénk elérni a második helyet legalább, de ha lehetséges, az elsőt is. A csoportgyőztes ugyanis egyből kijut a világbajnokságra, a második helyezettnek pedig további selejtezőt kell játszani. Minden tőlünk telhetőt megtszünk a legjobb eredményért, hiszen kinek ne lenne álma a vébészereplés?

Játékostoborzó

A Sepsi-SIC Futsal felnőtt teremlabdarúgó-csapatába 2005 előtt született játékosok jelentkezését várják hétfőn, kedden és szerdán (június 19 és 21-e között) 18 és 20 óra között a Sepsi Arénában.

Fotó: ScoreGoal Kecskemét

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük