Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország előzi Romániát

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez (FIFA) hasonlóan a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) is rendszeresen közli a tagországok női és férfi válogatottjainak az éppen időszerű rangsorát. Sőt, a kosárlabda esetében vannak 3×3-as és egyéni (!) listák is.

Hirdetés
Hirdetés

A magyar férfi kosárlabda-válogatott a legfrissebb FIBA-rangsorban a 43. helyen áll, ami 2 hellyel gyengébb a korábbi besorolásnál. A román férfiválogatott az 56., szintén 2 hely az esése. Az első 10: Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország, Ausztrália, Szlovénia, Franciaország, Szerbia, Argentína, Litvánia, Olaszország, Görögország.

A női FIBA-listán Magyarország a 28., Románia a 48. Az első 10 helyen: Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország, Ausztrália, Kanada, Franciaország, Belgium, Kína, Japán, Törökország, Szerbia.

A 3×3-as (félpályás, egypalánkos) női világ-ranglistán Románia a 14., Magyarország a 21. Az első 10: Litvánia, Oroszország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Mongólia, Lengyelország, Lettország, Spanyolország. A férfiaknál Magyarország 27., Románia 29. Megjegyzendő viszont, hogy a 3×3-as kosárlabdában a rangsorokat nemcsak a konkrét nemzetközi játékeredmények alakítják, hanem több más szempont is, például a nemzeti bajnokságban szereplő csapatok és a leigazolt játékosok száma, valamint a mérkőzések, tornák száma. Ennek az összetett kritériumnak az alapján jutott ki a tokiói olimpiára a román és a mongol női válogatott. Megfogalmazódott a gyanú, hogy mindkét országban mesterségesen felduzzasztották a számokat, hogy emelkedjen a FIBA-minősítésük és ne kelljen selejtezőt játszaniuk. A magyar női válogatott két selejtezőn indult, és a debreceni döntő mérkőzés utolsó másodperceiben veszítette el a tokiói részvételi lehetőséget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük