Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kozmin nem fél az álmaitól

Kozmin nem fél az álmaitól Sport

A 22 éves, sepsiszentgyörgyi Dima Kozmin fiatal kora ellenére már kijárta az élet iskoláját, hiszen egy Sing Singben élő, drogokat és alkoholt fogyasztó utcagyerekből vált színésszé, illetve modern táncban világbajnokká.

– Milyen körülmények közt élt gyerekkorában?

– A Csíki negyedbeli Sing Singben éltem, nagyon szerény körülmények között. Piszkosan, koszos ruhában jártam iskolába, emiatt és társadalmi helyzetem miatt kirekesztettek, és számos atrocitás ért. De mit szépítsek a valóságon: rendszeresen megvertek az iskolában. A szüleimről annyit, hogy szülőértekezletekre sem jártak. Minden más gyereknek a szülei ott voltak, míg magamat én képviseltem ilyenkor. De ez később igaz volt a színpadi fellépéseimre is, amikor más gyerekek szülei a sorban tapsoltak, hozzám nem jött senki a családból, hogy gratuláljon, mert hülyeségnek tartották, amit én csinálok.

– Miként következett be a változás az életében?

– Mivel már egész fiatalkoromban bennem volt a bizonyítási vágy, a „megmutatom, hogy én is vagyok valaki”, ezért sok ostobaságot csináltam. Drogokhoz nyúltam, sőt árultam is. Ott volt aztán az alkohol, amiben menedéket kerestem. Ezek vittek lefelé, én pedig éreztem, hogy nekem nem ez kell… 13 évesen volt egy balesetem, leestem a 9. emeletről, és mindezt „megúsztam” koponyatöréssel, meg térddagadással. Semmire sem emlékszem a történtekből, állítólag a blokk oldalán levő tűzoltó létráról estem vissza, és csak négy napot voltam kórházban. Viszont a balesetem is közrejátszott abban, hogy változtatni akartam az életemen. Meg akartam mutatni, hogy igenis lesz belőlem valaki, így fordultam a sport felé. Ha akkor nem változtatok az életemen, szerintem most börtönben lennék.

– Hogyan lesz egy önmagát kereső Sing Sing-béli fiatalból színész?

– Pár éve történt az a tragikus, emberéleteket követelő baleset, amikor egy vonat elütötte a napszámosokat szállító traktor utánfutóját… Az áldozatok között sok szomszédom volt. Aztán egy nap Radu Afrim rendező eljött a negyedünkbe, hogy szeretne egy dokumentumfilmet készíteni a történtekről, rajtam pedig látta a bizonyítási vágyat, így felkért, hogy a későbbiekben a színpadon beszéljek a múltamról, illetve táncoljak. Én pedig megragadtam a lehetőséget.

– Hogyan került kapcsolatba a tánccal?

– Több sportágat is kipróbáltam, kézilabda, foci, kosárlabda, ketrecharc, de egyikben sem találtam meg önmagam. Nem volt meg bennük az a fajta önkifejezés, amire vágytam, így esett a választásom a táncra. Azért is inkább a modern táncot választottam, mert ezáltal is el akartam különülni azoktól a sorstársaktól, akikkel a Sing Singben nőttem fel. A moderntáncban, a hiphopban megtaláltam azt az adrenalint, amit kerestem, amikor táncolok, akkor elhelyezkedhetek abban a világban, amit szeretek.

Hirdetés
Hirdetés

– Meséljen a tánccsapatáról és a világbajnokságon való részvételről…

– 36-an vagyunk a Molnár Enikő vezette tánccsoportban, és lettünk már országos bajnokok a Dance Staron, illetve szerepeltünk a Hiphop Internationalon, valamint 2018-ban a Dance World Cupon, ez utóbbin Barcelonában képviseltük Romániát. 2019-ben a Horvátországban megrendezett Dance Staron világbajnokok lettünk. Tavaly novemberben pedig tovább jutottunk a Hiphop International elődöntőjén, ami azt jelenti, hogy idén augusztusban indulhatunk az Arizonában megtartandó világbajnokságon. A csoportban én vagyok a legrégebbi táncos, már 9 éve járok oda, Molnár Enikő olyan számomra, mintha a második anyám lenne, hiszen számtalanszor segített, útba igazított.

– A szüleivel lakik?

– Már nem. Többször is elköltöztem onnan, jelenleg nem a legjobb a viszonyom velük.

– Az életútjával példázódva próbált-e más, nehézsorsú romának is segíteni a felzárkóztatásban?

– Volt több próbálkozásom, azonban nem jártam sikerrel, mert nem volt meg bennük az a fajta kitartás és bizonyítási vágy, ami engem motivált. Nem volt meg bennük az elhatározás, hogy kitörjenek abból a közegből…

– Szakács, színész, táncos. Mennyi energiáját emészti fel ez a hármas szerepkör?

– Egy pizzázóban dolgozom, 16 órázok, és két nap szabad vagyok. Néha úgy érzem, hogy ez a háromfelé szakadás kimerít, de nem szabad feladnom, hiszen a sok teendőtől nem unalmas az életem, és látom, hogy ez által haladok a céljaim megvalósítása felé.

– Mit üzenne a nehézsorsú fiataloknak?

– Azt, hogy legyenek álmaik, és ne féljenek megdolgozni értük. Ha kell, dolgozzanak orrvérzésig, és soha ne adják fel. Én, amikor elkezdtem a tánctanulást, napi 4 kilométert gyalogoltam esőben, hóviharban, de nem számított, mert ott akartam lenni, és nem hagytam ki egy napot sem. Jelenleg sofőrsuliba járok, majd szeretnék saját pénzen autót vásárolni. Ezért is mondom a sorstársaknak, hogy tegyenek lépéseket egy jobb élet felé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 31., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: -25

  Jó vallomás! Drogot fogyasztottam, sőt árultam is! Na kedves szimaték! Igyekezzenek legombolni a bűnbandát/ dilereket! A gyerek az első pofontól amit az élettől kap vissza fog állni a mókuskerékbe!

 • User
  Dátum: 2020. március 31., 11:01
  ÉRTÉKELÉS: 34

  Nem kell igy kezelni a helyzetet „Jo vallomas !”,mert ez a gyerek valoban ki akar kerulni abbol a szornyu kornyezetbol es eletbol amit abban a koszos es bunfeszek Csiki negyedben elt, maskeppen nem harcolna azert, hogy mas eletet kezdejen. Hany milliomosnak es gazdag embernek a fia es lanya fogyaszt es arul drogot, csak errol hallgatnak mert ok megcsak nem is oszintek. Ez a gyerek oszinten elmeseli, hogy milyen csaladban, milyen negyedben es milyen korulmenyek kozt elt. Ezert en valoban elhiszem, hogy ebbol ki akar maszni. Nem kritizalni kell es a kedvet elvenni az elettol, azzal, hogy ilyeneket irunk, hogy „az elso pofontol amit az elettol kap vissza fog allni a mokuskerekbe”, hanem biztatni es segiteni kell rajta, hogy a jo utrol, amit eltervezett maganak, soha ne terjen le, barmilyen nehezsegekbe utkozik is ! En sok sikert es kitartast kivanok neki !

 • User
  Dátum: 2020. március 31., 13:56
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Hat a cik elolvasasa reven nagyon meglepodtem,a hanyatott gyerekkorarol ,de utana nagyon ugyesen alalitotta az eletet ,amit szulei tampgatassa nelkul ert el,latszik rajta hogy nagy ambocioval tendellezik,nem utolso sorban gratulalok neki es vezetojenel Molnar Enikonek aki ki alt melette es tamogatta ,,mert ilyen esetben az ilyen gyereknek nagyon sokat jelent, a lelki tamasz,!!!

 • User
  Dátum: 2020. március 31., 22:16
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Gratulálok,nem az számit ,hogy ki milyen nemzetiségű és milyen a bőre színe csak ember legyen. És ő bizonyított ez a fontos. Minden elismerésem, kitartást,sok sikert és új célok kítűzését kívánom a továbbiakban is.