Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ki lesz az első döntős?

Ki lesz az első döntős? Sport

Az olaszok negyedjére, vagy a spanyolok ötödjére? Ez a kérdés ma, amikor a labdarúgó Európa-bajnokságon a döntőbe jutás a tét. A 2012-es kontinenstorna két döntőse a mostani kiírás elődöntőjében mérkőzik meg egymással: ma este 22 órakor Londonban Olaszország – Spanyolország meccset rendeznek.

Olaszország remekelt, de nemcsak az aktuális Eb-n, hanem közel három éve nyújt hibátlan teljesítményt Roberto Mancini szövetségi kapitány vezénylete alatt. A mostani kiírást is hibátlanul abszolválta, a selejtezőkön sem szenvedett vereséget, így a spanyoloknak van mitől tartani a mai, londoni meccs előtt. Egészen pontosan, az olasz válogatott 2018 szeptembere óta 32 mérkőzéséből 26-szor nyert.

Hirdetés
Hirdetés

Az olaszok ki vannak éhezve már egy újabb sikerre. 2012-ben, a kijevi Olimpiai Stadionban éppen a spanyolok voltak az ellenfelek az akkori Európa-bajnokság döntőjében, és nagyon fájó vereséget mértek a squadra azzurára: David Sílva, Jordi Alba, Fernando Torres és Juan Mata góljaival 4–0-ra nyertek, és megvédték címüket. Igaz, azóta Spanyolországnak sem volt több sikerélménye a nagy világtornákon.

Pontosabban, egyik válogatott sem remekelt azóta világtornákon: az olaszok a 2014-es vb-n a csoportkörben búcsúztak, a 2016-os Eb-n a negyeddöntőig jutottak el, a 2018-as vb-re pedig ki sem jutottak. A spanyolok is elvéreztek a 2014-es vb csoportkörében, 2016-ban már az Eb-nyolcaddöntő jelentette a megállót, 2018-ban pedig szintén a nyolcaddöntőig jutottak el az oroszországi vb-n.

Luis Enrique szövetségi kapitány legényeinek az idei Eb-sem indult fényesen, hiszen a csoportból két döntetlennel, majd egy 5–0-s győzelemmel jutottak tovább, a főtáblán pedig Horvátországgal hosszabbítás után, Svájccal pedig tizenegyesek után jutottak tovább. Az olaszok háromból három győzelemmel jutottak tovább csoportjukból, majd 120 perc kellett az osztrákok legyűrésére (1168 perc játékidő után először találtak be az olasz válogatott kapujába), az előző körben viszont a világelső belgákat búcsúztatták.

Minden adott egy jó fociélményhez, hiszen az olaszok 1968 után szeretnének ismét Eb-t nyerni (2000-ben és 2012-ben ezüstérmesek voltak), a spanyol szurkolók pedig abban bízhatnak, hogy rekorder kedvenceik 1964, 2008 és 2012 után ismét felérnek a csúcsra (1984-ben elvesztették a finálét).

Labdarúgó Európa-bajnokság, elődöntő (London): ma 22 órától Olaszország – Spanyolország. A mérkőzést az M4 Sport és a Pro TV közvetíti. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük