Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kezdődhet a fogathajtó-verseny

Kezdődhet a fogathajtó-verseny Sport

Napok óta zajlanak az előkészületek a hétvégén sorra kerülő oltszemi nemzetközi fogathajtó versenyre. Akadt munka bőven, hiszen egy év kihagyás után sikerült újra megszervezni a színvonalas eseményt, amelyre tizenöt romániai és egy magyarországi fogat nevezett be.

Hirdetés
Hirdetés

A versenyt megelőző napokban munkagépek zajától volt hangos a maratonhajtó-pálya, csütörtök estére mindennel elkészültek. Fodor István, Bodok község polgármestere köszönetét fejezte ki mindazon helyi gazdáknak, akik saját gépeikkel kaszálták le és bálázták fel a héthektáros területet, valamint az önkénteseknek és vállalkozóknak, akik besegítettek a munkálatokba. Az oltszemi fogathajtó pálya építője, Finta Gábor nemzetközi pályaépítő is kivette részét az előkészületekből.

A bajnokság visszatérő versenyzője, a 2019-es nemzetközi megmérettetés első helyezettje, Rákóczi Gergely ez alkalommal is felkészülten érkezett Oltszemre. Az Alsószombatfalvi Állami Ménes színeiben versenyző hajtó Napoleon és Nándi lovaival nevezett be. Mint mondta, hat éve dolgozik a párossal, remek formának örvendenek. Az otthoni felkészülések a koronavírus-járvány ellenére is ugyanúgy zajlottak, mint más évben. „Az oltszemi vetélkedő nagyon jó gyakorlási lehetőséget jelent a Hollandiában megszervezendő világbajnokság tekintetében. Addig megpróbálunk úgy felépíteni egy versenysorozatot, ami majd a legjobb formába hozza a lovakat. Amellett, hogy ez egy nemzetközi verseny, a második fordulója az országos bajnokságnak. Még lesz egy Fugyivásárhelyen, ami szintén nemzetközi és nemzeti bajnokság is egyben, a döntő ősszel szervezik Marosvásárhelyen” – tájékoztatott Rákóczi.

Idén első alkalommal nevezett be magyarországi fogat az oltszemi megmérettetésre. Váczi István, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad színeiben versenyez, immár 32 éve hajt fogatot. Általában négyes fogattal száll versenybe, ez alkalommal azonban kettessel érkezett Háromszékre. „Fodor István polgármester személyes felkérésének eleget téve jöttünk el. Nagyon tetszik a helyszín, gyönyörű, ritkaság számba menő a táj, szépek az akadályok, minden korrekt. A hétvégi a második versenyük lesz a fiatal lovaknak, tisztes helytállásra számítok” – emelte ki hajtó.

A mezőny mindenképpen erős lesz, hiszen az ország legjobbjai neveztek be. Az esemény megnyitója pénteken 11 órakor kezdődik, melyen részt vesz dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere és Novák Eduárd, Románia ifjúsági és sportminisztere is. A vasárnapi díjátadón Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter lesz jelen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük