Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Irány az Európa-bajnokság!

Románia vakfoci válogatottja sikerrel vette a selejtező akadályait, és kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra. A bufteai négyes tornán Románia előbb 3–1-re legyőzte Lengyelországot, majd 13–0-ra Albániát, és a hétfői román–görög rangadó eredményétől függetlenül, ez a két csapat jutott az Európa-bajnokság döntő tornájára. (Görögország – Lengyelország 1–0, Görögország – Albánia 11–0).

A román válogatott összetétele: Vlad Tofan és Marius Corolea kapusok, Kovács Florin (csapatkapitány), Kovács Krisztián, Teleki Sándor, Cosmin Calotă, Alexandru Cucu, Nicolae Burulea mezőnyjátékosok. Vezetőedző Sorin Lăpădatu, másodedző Florin Jidaru. A lengyelek ellen mindhárom romániai gólt Kovács Florin lőtte, az albánok elleni gólszerzők: Kovács Krisztián 6, Kovács Florin 5, Teleki Sándor 1, Cosmin Calotă 1.

Hirdetés
Hirdetés

A vakfocit, illetve látássérültek labdarúgó mérkőzéseit a futsalhoz (teremfoci) hasonló szabályokkal játsszák, de persze vannak egészen sajátos szabályok is. A mérkőzések időtartama kétszer 20 perc. A csapatok kapuvédői lehetnek jól látó személyek, ez az engedmény azt is szolgálja, hogy a kapusok szóban irányíthassák a csapattársaikat. A csalások kizárásának céljával mindenki szemvédővel játszik, a fejvédő sisak ajánlott, de nem kötelező. A labda mozgásban hangokat bocsát ki. Az Európa-bajnokságokon és világbajnokságokon szerepelhetnek olyan játékosok is, akik látókárosultsága 70–90 százalék, a paralimpiákon viszont csak a teljesen vak sportolók indulhatnak. A látássérültség fokától függetlenül, a szemvédő kötelező az esélyegyenlőség szavatolása érdekében.

Románia vakfoci-válogatottja 2013-ban alakult, jelenleg a 19. helyen áll a Látássérültek Nemzetközi Labdarúgó-szövetségének (IBSA) a rangsorában. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elismeri és támogatja az IBSÁ-t, illetve tagországait. (bl) 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük