Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hiányzik az utánpótlásnevelés

Hiányzik az utánpótlásnevelés Sport

Kovászna Megye Tanácsának tegnapi ülésén a Sepsi-SIC Sportklub Egyesület 2017-es évi tevékenységi beszámolója kapcsán az utánpótlásnevelésről, illetve annak hiányáról is szó esett.
Ambrus József, a Sepsi-SIC vezetőségi tagja beszámolója során hangsúlyozta, elengedhetetlennek tartja, hogy a helyi, illetve megyei önkormányzatok finanszírozzák a sportcsapatok működését, megjegyezve, a labdarúgás kivételével, „amely egy más köztársaság”, az összes élvonalbeli kézilabda-, röplabda, illetve kosárlabdacsapatot valamilyen formában önkormányzatok támogatják. „Ha holnap megszűnik ez a támogatás, Romániában a csapatsport megszűnik”, vélte, majd az okokról beszélt. Hozzátette, 1989 előtt Románia sportnagyhatalom volt, azonban a rendszerváltást követően a sportcsapatokat támogató nagyüzemeket felszámolták, így került a honi csapatsport ebbe a válságos helyzetbe.
Hangsúlyozta, tíz éve a megyének nem volt élvonalbeli sportcsapata, aztán, az említett közigazgatási egységek támogatásának eredményeként lassan változott ez az állapot. „Mint ismert, a kosárlabda vonzotta a legnagyobb tömegeket, így értük el a jól ismert eredményeket”, mondta. Megjegyezte, a Sepsi-SIC 700 ezer eurós büdzséből gazdálkodik, ami középszerűnek nevezhető Romániában. Hozzátette, öt éve a Sepsi-SIC az egyetlen csapat, amely az országot nemzetközi szinten képviseli.
Ezt követően Fazakas Péter tanácsos az utánpótlás-nevelés hiányát rótta fel a vezetőnek, megjegyezve, lehet, ezen a téren kellene változtatni a klubnál, hiszen tíz év alatt a saját nevelésű játékosok elkallódtak. „Nem kaptak elég esélyt a bizonyításra, vagy nem tudom, mi történt, ám nem hiszem, hogy ennyire tehetségtelenek a háromszéki fiatalok, és az emberek elvárják, hogy minél több helyi játékost lássanak a csapatban”, fejtette ki. Ambrus József elmondta, sajnos, előző években az ifik a Sportiskolától érkeztek, és jelenleg sincs ificsapat, a legnagyobb gyerekcsapat az U14-es, amely idén bronzérmet nyert a korosztályos bajnokságban.
Az ifjúságnevelés kapcsán Lénárt Adolf tanácsos kifejtette, a 18 éves sportolók, sajnos, nem tudnak felnőni a Sepsi-SIC szintjére. „Nehéz felvenni a versenyt a nagyon erős amerikai egyetemista bajnokságból érkező kosárlabdázókkal, ahol napi 4–5 órás edzéseket tartanak”, jegyezte meg. Hozzátette, a jelenség nemcsak Romániára, hanem egész Európára jellemző. „Elkelne egy hasonló egyetemista bajnokság, hiszen egy sportoló 23 éves korában válik profivá, és szükség lenne a 18–23 éves korosztály számára egy kemény bajnokságra, ahol folyamatosan játszhatnak”, hangzott el. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. szeptember 27., 8:41
    ÉRTÉKELÉS: 17

    Jé, most kezdnek ébredezni… Konnyű összevásárolni 6 jatákost és végig verni az egész mezőnyt. „Bajnok a székely csapat”, hangzik el bizonyos politikusok szájából, meg van székely légió szurkolótábor akiknek a skandálását senki nem érti a pályán levő játékozok közül, de nagyon „büszkék” vagyunk rájuk. Az utánpótlásra pedig alig fordítanak pénzt. Pedig nagyon sok értékes játékost veszítenek így el.