Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Heten képviselik Romániát

Heten képviselik Romániát Sport

Az illetékesek kivárnak, még nincs határozott vagy feltételes döntés azzal kapcsolatosan, hogy sor kerülhet-e a 2021. augusztus 24. – szeptember 5. közötti időszakra tervezett Paralimpiai Nyári Játékokra, amelyet tavalyról halasztottak idénre a koronavírus-világjárvány miatt, akárcsak a klasszikus olimpiát.

Az utóbbi napok egészségügyi hírei aggasztóak, Tokióban és Japán számos más városában rohamosan emelkedett a Covid19 betegséggel, koronavírus-fertőződéssel diagnosztizált személyek száma. Az esetleges halasztás bejelentésére kevés nap maradt, lévén, hogy a résztvevők zömének már a héten el kellene indulnia a helyszínre, már csak az akklimatizáció okán is.

Hirdetés
Hirdetés

Magyarország paralimpiai küldöttsége augusztus 11-én letette az olimpiai esküt, a 37 plusz 1 fős sportolói csapat tagjai készen állnak a rajtra. Az alábbi sportágakban jelentkeztek magyar sportolók: asztalitenisz 6, atlétika 4, erőemelés 1, íjászat 1, kajak-kenu 6, kerekesszékes vívás 7, kerékpár 2, sportlövészet 2, triatlon 1, úszás 7.

Romániának asztaliteniszben (Bobi Simion), dzsúdóban (Alex Bologa), atlétikában (Octavian Tucaliuc és Tabita Vulturar), íjászatban (Eugen Pătru) és kerékpározásban (Novák Eduárd és Eduard Moescu) lesz képviselője a paralimpián. Novák Károly Eduárd sportminiszter az elmúlt hónapokban, hetekben intenzíven készült az ötödik (!) paralimpiai részvételre. Ő Románia első és egyetlen paralimpiai bajnoka (kerékpár), sőt, több érme is van a paralimpiai játékokon (2008-ban és 2012-ben még 1–1 ezüst).
A paralimpiai játékokat a testi és szellemi fogyatékkal élők számára indították, előbb (1960-tól) világjátékokon mérték össze erejüket, tudásukat, ügyességüket, majd 1992-től a klasszikus nyári olimpiákkal párhuzamos esemény, pontosabban mindig 3 héttel az olimpia után, ugyanazon a helyszínen. Az elnevezésben hivatalosan nem szerepel az „o” betű, tehát nem „paraolimpia”, hanem paralimpia. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság többször cáfolta, hogy megtiltotta volna az „o betűs” változat használatát, ám elemzők szerint „valakik” az adatbázisok áttekinthetősége okán kérhették valamikor az „o” nélküli névhasználatot.

Magyarország az 1960–2016-os időszakban 145 érmet (!) szerzett a paralimpiai játékokon, illetve a fogyatékkal élők világjátékain (ami a paralimpia elődje). A 145-ből 32 arany, 48 ezüst, 65 bronz. Románia mérlege: 1 arany, 2 ezüst, 1 bronz. A három első érem Novák Károlyé, a bronzérmet a 20 éves Alex Bologa látássérült cselgáncsozó szerezte 2016-ban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük