Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Élvonalba vágyik a CSA Steaua Bukarest

Élvonalba vágyik a CSA Steaua Bukarest Sport

Mint már többször is írtunk róla, a bukaresti CSA Steaua labdarúgó csapata a másodosztály 2021–2022-es felsőházi rájátszásának végén negyedik lett. Ez ugyan élvonalba jutásért kiírt osztályozós hely, de a Steauát nem engedték osztályozóra, arra kötelezték, adja át helyét az ötödik helyezett Concordia Chiajnának, amely 6 ponttal állt a Steaua mögött. (A Concordia végül nem jutott élvonalba, de ez más téma.)

Hirdetés
Hirdetés

Azért nem engedték a Steauát osztályozóra, mert kizárólag állami költségvetésből fenntartott csapat, és ilyen státussal nem szerepelhet élvonalban. A CSA Steaua vezetői a bajnokság végéig abban reménykedtek, hogy a román hatóságok megváltoztatják a törvényeket, rendszabályokat, és zöld utat adnak a katonacsapatnak (ami szó szerint is valós címkézés).

A CSA Steaua a történtek ellenére továbbra is az élvonalba jutást tartja fő céljának, lételemének. Egyfelől így szeretné nyomatékosítani azokat a korábbi bírósági ítéleteket, amelyek elismerik, hogy a CSA Steaua a Bajnokcsapatok Európai Kupája (BEK) 1986-os győztesének, valamint számos román bajnoki és kupagyőztesnek a jogutódja. Másfelől a CSA Steaua az FCSB-nek és finanszírozójának, Gigi Becalinak szeretne borsot törni az orra alá, hiszen az excentrikus üzletember a magáénak vallja a néhai Steaua trófeagyűjteményét, s a megyei bajnokságból indult CSA Steaua feltörekvésének egyik fő gáncsolója.

Az ügyben jelentős fejlemények éppen ezekben a napokban történhetnek. Az UEFA és a román tagszövetség rendszabályai arra kötelezik az élvonalbeli klubokat, hogy ha részesülnek is állami vagy (és) önkormányzati támogatásokban, a működésük alapja kereskedelmi társaság legyen, annak minden pénzügyi, ügyviteli szabályával. Nos, a CSA Steaua nemrég bejelentette: olyan együttműködési szerződést kötne a Romtehnica nevű céggel, ami megfelel a futball versenyszabályzatának is. Igen ám, de a Romtehnica száz százalékosan állami tőkéjű hadászati (katonai jellegű termékeket gyártó és forgalmazó) szakvállalat, és ugyan részvénytársaságként (Rt.) működik, de az egyetlen részvényese Románia Védelmi Minisztériuma.

Jogászok hada dolgozik azon, hogy a CSA Steaua és a Romtehnica együttműködési szerződésének olyan kereteket teremtsenek, ami a romániai és európai futball versenykiírásának is megfelel. A szerződéskötés alapfeltétele az, hogy előzőleg a védelmi minisztérium és a kormány is elfogadja a kellő dokumentumokat. Úgy tűnik, az egyik legnagyobb akadály az időtényező lehet. Ahhoz, hogy 2023 tavaszán a CSA Steaua esetleg élvonalba jutásért kiírt osztályozót játszhasson vagy esetleg az 1-2. helyekről közvetlenül feljusson, a klub és csapat státusát jogilag, gazdaságilag meg kell változtatni 2022. július 30-ig, hiszen a 2. Liga rajtjának napja augusztus 6. Igaz, ha valakik ott fenn a kormányhivatalokban úgy akarják, meglesz. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük