Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy bravúr biztosan kell

Egy bravúr biztosan kell Sport

Legalább egy bravúrra szüksége lesz a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a negyeddöntőbe jutáshoz a ma kezdődő és január 31-ig tartó egyiptomi világbajnokságon.

Hirdetés
Hirdetés

A 27. férfi kézilabda-világbajnokságon először vesz részt 32 csapat. Ezzel együtt csupán három újonca van a világtornának: a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Zöld-foki szigetek és Uruguay debütál – utóbbi kettő a magyarok ellenfele a csoportkörben.

Magyarország válogatottja 21. alkalommal mérkőzik majd a világ legjobbjai között, az idei részvételt a 2020-as Európa-bajnokságon elért kilencedik helyezésének köszönheti. Románia viszont nem játszhatott a tavalyi, svédországi kontinentális tornán, így a vb-re sem mehetett. A négyszeres világbajnok és kétszeres vb-bronzérmes „trikolórok” az elmúlt huszonhat évben csak két tornára kvalifikálták magukat: 2009-ben, Horvátországban a 15., 2011-ben, Svédországban a 19. helyen zártak.

A Gulyás István, Nagy László és José María Rodríguez Vaquero által irányított magyar csapat a gízai A csoportban pénteken a Zöld-foki Köztársasággal, vasárnap Uruguayjal, jövő kedden pedig Németországgal találkozik. A középdöntőbe az első három helyezett jut, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményüket. A felsőházban 4 hatos csoportban folytatódnak a küzdelmek, a magyarokra továbbjutás esetén az Európa-bajnok Spanyolország, Tunézia, Brazília és Lengyelország közül három csapat vár, és innen az első kettő jut a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott dolgát nehezíti, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett Ligetvári Patrik a vizsgálati eredményei alapján nem kapta meg a visszatéréshez szükséges orvosi engedélyt, emellett a Szlovákia ellen tervezett mindkét felkészülési mérkőzés elmaradt, ezért edzőmeccsek nélkül kénytelen megkezdeni a világbajnokságot. Az együttes hasonlóan felforgatott, tartalékos összeállításban vett részt egy évvel ezelőtt Svédországban az Európa-bajnokságon, de nagyszerű helytállásával és emlékezetes győzelmeivel végül meglepetést okozott, és kilencedik lett.

A tavaly januári keretből hiányzó Ancsin Gábor, Lékai Máté és Bodó Richárd ismét csatlakozhatott a csapathoz, amelyben már a honosított Topic Petar, Sunajko Stefan és Rodriguez Álvarez Pedro, valamint a remek formában lévő csurgói irányító, Hanusz Egon is szerepel. A negyeddöntőhöz a papírforma szerint szükség lesz a németek vagy a spanyolok legyőzésére. A csoportkörben kötelező győzelemnek számít a Zöld-foki Köztársaság és az Uruguay elleni találkozó, a középdöntőben viszont várhatóan minden pontért alaposan meg kell majd küzdenie a magyar válogatottnak.

A nyitómérkőzést ma 19 órától Egyiptom és Chile játssza Kairóban. A mérkőzéseket a Digi Sport, a Telekom Sport, a Look Sport és az M4 Sport közvetítik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük