Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bronzdrámák

Mindkét magyar vízilabda-válogatott érmes reményekkel utazott a dél-koreai világbajnokságra, mindkettőnek be kellett érnie a kesernyés negyedik hellyel.

Hirdetés
Hirdetés

Önmagában szép eredmény, sok-sok ország szívesen elfogadná, ám aki esélyesként ott van a lehetőség kapujában, elszalasztja, és nem léphet dobogóra, pillanatnyilag nincs oka örülni. A női válogatott a legutóbbi három nyári olimpián elveszítette a bronzmérkőzést. Világbajnokságon is immár három negyedik helye van, Európa-bajnokságon kettő, egyik tavaly. A kincstár azonban nagyon gazdag: a női vízilabda Európa-bajnokságok történetében, 1985-től 2018-ig csak négyszer fordult elő, hogy a magyar női válogatott ne legyen érmes, 3 arany, 5 ezüst, 5 bronz a mérleg. Női világbajnokságokon (1986-2019) pedig 2 arany, 1 ezüst, 1 bronz…

A magyar férfi vízilabda-válogatott évtizedekig oktatta a világot (Jugoszláviával, Szerbiával együtt és felváltva), az eredménysorozata bámulatos: olimpián 9 arany, 3 ezüst, 3 bronz, világbajnokságon: 3-7-1, Európa-bajnokságon: 12-6-6. Mindkét csapat számára hiányérzetet kelt a dél-koreai 4. hely.
Valami hasonló érzések kavaroghatnak most a magyar fejekben, lelkekben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) kapcsán. Szinte hihetetlen, hogy a magyar küldöttség 21 érméből egy sem arany. Kilenc ezüst, tizenkét bronz és 28-ik hely az európai államok rangsorában, holott Magyarország általában az első 10 között végzett a 14-18 évesek számára kiírt rendezvényen. Az örök-rangsorban (1991-2019) most is a 9-ik helyen áll. Egyik magyarázat az lehet, hogy az előző, győri EYOF-hoz képest kivált a korosztályból négy-öt klasszis sportoló. A másik magyarázat, hogy Magyarország különféle okokból nem mindegyik sportágban a legjobbjait küldte. A leány kézilabda válogatott például az U17-es korosztály B-válogatottjával indult és lett bronzérmes, mert az első csapat az aranyat célozza az augusztus 1-jén kezdő Európa-bajnokságon. Felkészülési mérkőzéseken például: Dánia – Magyarország 21-30 és még egyszer 21-30, ez a magyar csapat éppen annyira ígéretes, mint a tavaly világbajnok U20-asok vagy az idén Európa-bajnok U19-esek.

Nem maradhat méltató szó nélkül a romániai küldöttség EYOF-szereplése. Négy aranyérem, tíz ezüst, öt bronz, 11. hely az éremtabellán, ami biztató előjel a 2024-es olimpiára. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük