Felhívás!

Döglött malmok kerekei

Ne idézzük mindüket, de tartsuk számon, hány százan fogalmazták meg történelmünkben a szolgaság meg a fizetett, sunyi megalázkodás mibenlétét. A magyar történelem bőségesen ad példaeseteket, elvárásokat arra, hol kezdődik és végződik a fizetett szolgaság. Mert lehet szolgálni igaz ügyeket egy nemes szándékú közösség érdekében – ez még nem szolgaság. Lehet kiszolgálni másokat szívességből, különösen a rászorulókat, ez nem szolgaság.

Amikor valaki pénzért, haszonért két úr szolgája is egy időben, amikor ma követ és szemetet vet egyikre szóban és cselekedetben, amikor ugyanazt cselekszi holnap a másik, a tegnapi fizető ellen, ott a jellem veszendőben. Ott találom magam nem egyszer, azon a téren, ahol zajlik a viaskodás bármiért, de csak fizetség ellenében.

Szolgálni lehet szerelmet szerelemből. Lehet szolgálni ingyen és bérmentve kisebb-nagyobb közösséget meggyőződésből, hitből és bölcsességből – ki szabná meg annak az árát, ami tornyok és sorsok magasában uralkodik jó tisztességben? Itt nem arról akarok szólni, hogy fordul a kocka. Egy-egy halandó jó becsületben nem várhatja meg, amíg az ő megszolgált javára is fordul. Rövid az élet. És itt a jellem környékén van a kutya elásva. Az igazság a szolgaság, a jellem megvásárolhatóságának korában sem mérhető kemény valutában, bársonyos székekben. Vagy igen?

Biz’ igen. Napjainkban elvadult pártok maréknyi tagjai vállalják súlyos pénzekért kimérni naponta, méricskélni, hol s kiben a havi hűségbér, és mennyi az. Pártok emberei mérik kilóra a könnyen hámozható és átfesthető, álságos igazságokat. Aki nem hiszi – aki nem hiszi el nekik, az járjon utána, amíg meg nem üti(k) a bokáját. Amíg éhen nem marad, condra és száraz kenyér nélkül a család.

Elgáncsolni egy nemzetközösséget, döglött malmokra terelve a lopott vizet – mindez ma megélhetési bűncselekedet. Akkor is az, ha senki nem él és áll vád alatt. Az árulás fölmutatása épp olyan kötelesség, mint a nemzeti hit templomának megépítése és megvédése. A Pénzúr lehet ma kegyes. Az igazság kegyetlen is tud lenni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.