Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Arad is célkeresztben

A román sajtó már többször foglalkozott erdélyi sportegyesületek magyarországi támogatásával. A gsp.ro (Gazeta Sporturilor) hírportál hétfőn ismét előhozakodott a témával.

Vannak benne újdonságok. Egyik az, hogy most teljesen mellőzik az ellenségeskedést, inkább az elismerés hangján írnak, sőt, a magyar kormány által támogatott egyesületeket „román kluboknak” nevezik. A másik újdonság az, hogy ezúttal Arad is fókuszba került.

Hirdetés
Hirdetés

A GSP Live (az említett hírportál videóstúdiója) vendégeként Mészár Sándor, az UTA részvényese, az RMDSZ volt polgármesterjelöltje kijelenti, az általa képviselt aradi klub készen áll partnerségi megállapodást kötni a budapesti „szomszédokkal”, ahogyan már Szatmár és Bihar megyékben is történtek ilyen jellegű tárgyalások, beruházások. A sportmenedzserként is dolgozó Mészár elmondta, a magyar kormánnyal való partnerség nem új keletű gondolat, de ez ideig óvatosan kezelték a kérdést, nehogy ellenséges visszhangja legyen az aradi román többség körében. Megemlíti, amikor Orbán Viktor magyar kormányfőnek levelet írnak, egy napon belül válaszol, nem úgy van, mint Romániában, ahol 30 nap a válaszadás határideje, gyakran az is hosszabbítással.

A hírportál kiemelve közli, hogy a magyar kormány Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában is támogat egy-egy futballklubot. Mellékelik a két város, illetve Kovászna és Hargita megyék magyar–román etnikai arányait. Ezek után magyarországi adatok következnek, egyebek között az, hogy az utóbbi évtizedben a magyar futball körülbelül 2 milliárd eurónyi támogatásban részesült. A sport – nemcsak foci – finanszírozásban való hathatós részvételre adókedvezményekkel ösztönzik a magáncégeket. Azt is megemlítik, a Ferencváros évi, idénybeli költségvetése meghaladja a 20 millió eurót, miközben például a román bajnokságban szereplő FCSB 2019–2020-as büdzséje ennek fele volt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük