Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Adrián Romániát választja

A honosítási eljárásokkal, az így megszerzett magyar-román kettős állampolgársággal az utóbbi évtizedben sok erdélyi (bánsági, partiumi) fiatal számára megnyílt az a lehetőség, hogy önként választhassanak, melyik ország korosztályos vagy felnőtt válogatottjaiban szeretnének szerepelni. Elsősorban labdarúgók és jégkorongozók éltek a lehetőséggel, de több példa akad más sportágakban is.

Az utóbbi évek során több erdélyi, székelyföldi ifi labdarúgó került a felcsúti székhelyű Puskás Akadémia csapataihoz. A kézdialmási Tamás Nándor például már a magyar ifjúsági válogatottban, majd az NB1-ben is bemutatkozott, győztes gólt is lőtt a Puskás Akadémia egyik mérkőzésén. Elképzelhető, hogy nemsokára döntenie kell, a magyar vagy a román felnőtt válogatottban szerepelne-e, ha meghívást kapna.

Hasonló keresztút előtt állt a Szatmár megyei Adrian Rus, aki magyar-román kettős állampolgársággal rendelkezik, egy ideig szintén a Puskás Akadémia játékosa volt, a magyar válogatott(ak) is számított(ak) volna rá, ő azonban már határozott, és Romániát, illetve a román válogatottat választja. A fiatal hátvéd jelenleg a Sepsi OSK játékosa.

„Minden alkalommal büszke vagyok arra, hogy hazámat, Romániát képviselhetem. Remélem, máskor is bizonyíthatok, amikor szükség lesz rám. Büszkeséggel tölt el, hogy román vagyok, Romániát képviselhetem. Romániában születtem, 18 évesen mentem Magyarországra, de a továbbiakban a román válogatottban szeretnék futballozni” – mondotta a Telekom Sport tévécsatornának adott interjújában Adrian Rus, aki a riporter célzatos – hazafias érzelmeket firtató – kérdésére válaszolva hozzáfűzte, számára gyermekkori álom vált valóra azzal, hogy szülőhazája válogatottjának színeiben hallgathatta a román himnuszt, és kiskora óta arra vágyik, Romániát képviselje az Európa-bajnokságon.

Adrian Rus játszott a román U21-es válogatott két spanyolországi felkészítő mérkőzésén (0–1 a házigazdákkal, 1–0 Dániával). Noha elmúlt már 21 éves, szerepelhet az Európa-bajnokság döntő tornáján is, mert az UEFA szabályai szerint a selejtezők rajtjánál betöltött életkor a mérvadó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük