Felhívás!

Volánnál a jelszó: nyugi!

Volánnál a jelszó: nyugi! Románia

A treazlavolan.ro internetes honlap idén “Légy nyugodt a volánnál!” jeligével indított országos kampányt, és ennek keretében  közvélemény-kutatást végzett. A felmérés eredménye annál is inkább értékes, mivelhogy a válaszadók száma meghaladta a 9600-at.

A megkérdezettek 54 százaléka bevallotta, a közforgalomban néha felidegesedik valamilyen okból, 11 százalék majdnem mindig, 30 százalék ritkán, és csak alig 5 százalék soha! A válaszadók 37 százaléka obszcén jelekkel, vulgáris szavakkal, szitkokkal fejezi ki hirtelen haragját, 17 százalék az előbbieket megspékeli hangos, folyamatos – azaz agresszív – dudaszóval, 4 százaléknál még az is előfordult, hogy az őt zavaró autó(s)t üldözőbe vette. 33 százalék azoknak az aránya, akik mellőznek mindenfajta szóbeli vagy tettleges (mutogatás, üldözés stb.) agressziót. A válaszadók 80 százaléka úgy véli, a hirtelen haragú járművezetők hajlamosak közveszélyes manőverekre a közúti forgalomban.

Amikor forgalmi dugó keletkezik, illetve valamelyik jármű miatt a kocsisor lassan halad, 54 százalék általában csak akkor lesz haragos, ha eleve rossz hangulatban van, 18 százalék viszonylag hamar elveszíti a türelmét, 7 százalék azonnal fellobban, 21 százalék nem idegeskedik, nyugodtan kivárja, hogy a forgalom normalizálódjon. Ha a hátul haladó jármű túlságosan közel kerül a válaszadó autójához, 32 százalék csak néha válik ingerültté, 18 százalék eléggé hamar, 10 szinte azonnal fellobban, 40 százalék viszont mindig nyugodt marad ilyen helyzetben.

A veszélyes, agresszív, tolakodó, kihívó manőverekre, vezetési stílusra a megkérdezettek 25 százaléka szinte azonnal reagál, 31 százalék csak akkor, ha eleve ideges, rossz a hangulata. Az autóvezetők 43 százaléka nem követelte fényjelekkel vagy más módon, hogy az előtte haladók húzódjanak félre, mert siet, gyorsabban akar haladni, 11 százalék azonban gyakran folyamodik ilyen módszerekhez. A válaszadók 13 százaléka legalább egyszer tettlegességig jutott, összeverekedett más autóvezetővel a korábbi közúti incidens miatt, 18 százalék legalább egyszer az autóból kiszállva veszekedett, szóváltásba keveredett más autóvezetőkkel, 12 százalék legalább egyszer letért eredeti útvonaláról, azért, hogy az  elébe vágó vagy egyébbel zavaró másik autóvezetőt kövesse, üldözze, számon kérje.

A felmérés kérdéseire válaszolók 31 százaléka az utóbbi évben egyszer vagy kétszer érezte magát nagy veszélyben a közforgalomban haladva, 12 százalék többször is. 76 százalékkal nem történt olyan, hogy másik autóból kiszálló személy bántalmazza, fenyegesse, szidalmazza, veszekedjen vele, 20 százaléknak viszont van már ilyen jellegű rossz élménye, 18 százalék azt is átélte, hogy másik autós üldözőbe vette valamiért.

A kérdőívet kitöltők 74 százaléka naponta vezet autót, gépjárműt közutakon, 20 százalék hetente néhányszor, a többi ritkábban. A válaszadók 66 százaléka férfi, 31 százaléka nő, 3 százalék nem jelölte be a nemére utaló részt. A válaszadók 46 százaléka 18-25 éves, 24 százalék 35-55 éves, 23 százalék 26-34 éves.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.