Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Védelmi miniszter: jelenleg nem időszerű a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetése

Védelmi miniszter: jelenleg nem időszerű a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetése Románia

Vasile Dîncu védelmi miniszter szerint jelenleg nem időszerű a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetése, de a jövőben tervezik az önkéntes katonai szolgálatra vonatkozó projekt elindítását.

Hirdetés
Hirdetés

Erről a Prima TV vasárnapi adásában kérdezték a minisztert, aki leszögezte: bár a parlament védelmi szakbizottságában is felvetették, és a tartalékos tisztek is jelezték neki megbeszéléseken, hogy szükséges lenne a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetése, jelenleg sem gazdaságilag, sem az ország igényeit tekintve nem időszerű egy ilyen döntés. A kötelező katonai képzés sokkal nagyobb költségvetést jelentene a hadsereg számára. Persze, ha tényleg szükséges lenne, megvalósítanák, de akkor is át kellene gondolni a rendszert, egy sokkal modernebb képzésre van szükség – mutatott rá Dîncu.

Hozzátette, a védelmi tárca alternatív projektet készít elő a kötelező katonai szolgálat helyett.

“Ezt be fogjuk indítani azon fiatalok számára, akik katonai kiképzést szeretnének, és sokan vannak ilyenek. Miután erről a projektről beszéltünk, Facebookon több száz üzenetet kaptunk. Persze, ez egy másfajta katonaság lenne, egy rövidebb távú kiképzés, mert szakemberekre van szükségünk” – számolt be a miniszter.

Arról még nem volt szó, hogy mennyi ideig tartana ez a kiképzés, azonban véleménye szerint meg fogja érni anyagilag a jelentkezőknek, mert időközben növelték a zsoldokat. 

România nincs abban a veszélyben, hogy be kellene állnia a háborúba

NATO-tagként Románia még a legrosszabb forgatókönyv – ha Oroszország bevonul csapatokkal Ukrajna területére – bekövetkezte esetén sincs abban a veszélyben, hogy be kellene állnia a háborúba – jelentette ki a védelmi miniszter.

Vasile Dîncut arról kérdezték, hogy a térségben kialakult helyzetre való tekintettel kell-e félniük a katonai behívástól a román férfiaknak, különösen a fiataloknak.

“Egyáltalán nem kell aggódniuk, és szeretnék néhány nagyon pragmatikus érvet felhozni emellett: mindenekelőtt azért, mert Románia, mint egy erős, a legerősebb védelmi rendszer – a NATO – tagja, jelenleg még a legrosszabb forgatókönyv – ha például Oroszország bevonul csapatokkal Ukrajna területére – bekövetkezte esetén sincs abban a veszélyben, hogy be kellene lépnie a háborúba” – szögezte le Dîncu.

Amint arra Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is a rámutatott közelmúltban, a NATO-szerződés értelmében a Szövetség csak saját tagországainak védelmében hajthat végre katonai beavatkozást; Ukrajna pedig egyelőre még nem NATO-tag – nyomatékosította a miniszter.

Hozzátette, még Ukrajna sem mozgósította tartalékos katonáit.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2022. január 31., 11:17
   ÉRTÉKELÉS: 5

   1. Marhaságot teccik beszélni… azaz írni. 2. Konkrétan, mire teccik érteni? Pontosabban: mire kellene a katona, ha nem arra, hogy harcoljon? (Mert ugye a kukorica betakarítására vannak a katonánál sokkal hatékonyabb eszközök, pl. a gabonakombájn). 3. Itt a lehetőség: tessék jelentkezni, ha annyra kellene…