Felhívás!

Turcan: az oktatás a kormány első számú prioritása

Turcan: az oktatás a kormány első számú prioritása Románia

Az oktatás a kormány első számú prioritása – közölte csütörtökön Raluca Turcan kormányfőhelyettes.

A Monica Anisie tanügyminiszter mandátumátvételén jelen lévő miniszterelnök-helyettes szerint azért “inkoherens” a rendszer, mert túlságosan is sok miniszter vezette az elmúlt harminc esztendőben.

“Az Orban-kormány számára a jó és magasszintű oktatás a virágzó társadalom előfeltétele. Ugyanakkor az oktatás a legjobb biztosítás, amelyet a szülők kaphatnak gyermekeik jövője tekintetében” – hangoztatta Turcan.

Meglátása szerint csökkenteni kell az iskolaelhagyást, a funkcionális analfabetizmust és összhangba kell hozni az oktatást a munkaerőpiac igényeivel.

Ludovic Orban miniszterelnök leszögezte: a vizsgarendszer bármilyen módosítása csak a cikluskezdő osztályokra lehet érvényes.

Monica Anisie miniszter kifejtette: intézkedéseit a döntéshozatal átláthatósága, minősége és hitelessége jellemzi majd.

A miniszter helyesli a hetedikesek próbavizsgáját

Az új tanügyminiszter, Monica Anisie szerint rendjén való, hogy a hetedikes tanulók tudását is lemérik a próba-képességvizsgán, mert tudniuk kell, mire számíthatnak.

Anisie közölte, november elsején tették közzé az Országos Kiértékelési és Vizsgáztatási Központ (CNEE) honlapján a vizsgatételek típuspéldányait. Kifejtette, helyesnek tartja, hogy próbavizsgának vetik alá a hetedik osztályosokat is, mert új tanterv szerint tanulnak, és tudniuk kell, hányadán állnak.

Monica Anisie csütörtökön vette át hivatalát az oktatási tárca élén.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások