Felhívás!

Több mint 2900 ukrán állampolgár vállalt munkát Romániában a háború kezdete óta

Több mint 2900 ukrán állampolgár vállalt munkát Romániában a háború kezdete óta Románia

A munkaügyi minisztérium adatai szerint jelenleg 5250 ukrán állampolgárnak van érvényes munkaszerződése Romániában, közülük 2919-et február 24., az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta kötöttek – közölte pénteken az Agerpres hírügynökséggel Marius Budăi, a tárca vezetője.

Az ukrán menekültek közül a legtöbben (905) a feldolgozóiparban vállaltak munkát. Az építőiparban 457-en, különböző szolgáltatási ágazatokban pedig 314-en helyezkedtek el. A vendéglátóiparban 284-en, a kereskedelemben 270-en dolgoznak – részletezte a miniszter.

A munkát vállaló ukrajnai menekültek csaknem egyharmada Bukarestben helyezkedett el, a fővárost Beszterce-Naszód, Arad és Temes megye követi a rangsorban, 200 feletti február óta kötött munkaszerződéssel. A háború elől menekülő ukrán állampolgárokat munkavállalási vízum nélkül is alkalmazhatják a romániai munkaadók.

Az országos határrendészet pénteki adatai szerint február 24-e óta 976 ezer, február 10-e – a menekülthullám kezdete –  óta pedig 1 millió 11 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába. A hatóságok a háború első két hetében azt is naponta közölték, hogy hány ukrán állampolgár hagyta el az országot. Március 12-e óta a hatóságok már nem tettek közzé pontos adatokat a Romániában maradt ukrán menekültek számáról.

A belügyminisztérium áprilisi becslése szerint az országban maradt ukrajnai menekültek száma 85 ezerre tehető, a családügyi tárca közlése szerint pedig közülük csaknem 40 ezer a kiskorú.

A bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint április végéig 4345 ukrán állampolgár adott be menedékkérelmet a román hatóságokhoz.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.