Felhívás!

Tiltakozó akciókat tart csütörtöktől a Sanitas

Tiltakozó akciókat tart csütörtöktől a Sanitas Románia

Tiltakozó akciókat tart csütörtöktől egy héten át Bukarestben a Sanitas Szakszervezeti Szövetség. Az érdekvédelem elégedetlenségét többek között a közalkalmazottak által kapott pótlékok kormány által kilátásba helyezett csökkentése és a vakációs utalványok felfüggesztése váltotta ki.

Az érdekvédelmi szövetség közleményében leszögezi, aggodalommal vették tudomásul hétfőn, hogy Florin Cîţu miniszterelnök és Ludovic Orban liberális pártelnök kilátásba helyezte a közszférában dolgozók által kapott pótlékok csökkentését, illetve bejelentette, hogy 2021-ben nem kapnak üdülési csekket a közalkalmazottak, ugyanakkor csökken az élelmiszerpótlék értéke is. Ennélfogva a Sanitas országos tanácsa úgy döntött, hogy a bejelentett intézkedések elleni tiltakozásképpen február 11-e és 19-e között sztrájkőrséget állnak majd a parlament, a kormány és az illetékes szakminisztériumok székhelye előtt.

A Sanitas ugyanakkor figyelmeztet, az idei állami költségvetés kidolgozásakor a kormány “teljesen mellőzte” a társadalmi partnerek álláspontját, noha a büdzsével kapcsolatos tervei az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók jövedelmére is kihatnak, és ez számos spontán tiltakozó akció kirobbantásához vezethet, ami felboríthatja e két, a koronavírus elleni küzdelemben meghatározó szerepet játszó ágazat tevékenységét.

Hangsúlyozzák, megengedhetetlen, hogy csökkentsék azoknak a bérét, akik több mint egy éve a frontvonalban küzdenek a járvány ellen. A Sanitas ugyanakkor kéri a 2017/153-as törvény alapján járó béremelést a rendszerben dolgozó azon személyek számára, akiknek a legalacsonyabb a fizetésük.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások