Felhívás!

Temesvári kórházigazgató: ha a héten is marad a napi 4 ezer eset, választanunk kell a betegek közül

Temesvári kórházigazgató: ha a héten is marad a napi 4 ezer eset, választanunk kell a betegek közül Románia

Kritikus a helyzet a kórházakban, ezért gyors, egyik napról a másikra alkalmazható megoldásokra van szükség – hívta fel a figyelmet Cristian Oancea, a temesvári Victor Babeș kórház menedzsere. Figyelmeztetett: ha folytatódik az esetszámok növekedése, az orvosok kénytelenek lesznek választani a betegek közül.


“Nálunk már nincsen hely, Aradra vittük az intenzív terápiára szoruló pácienseket. A felső határ közelében vagyunk, beleértve a belgyógyászatot is. Ha nem ébredünk fel a tizenharmadik órában, nem tudom, hogy hová fogunk jutni. Nincs ahogy megbirkózzunk a helyzettel” – fogalmazott Oancea.

“Jelen pillanatban maximumon vagyok kapacitás szempontjából. Ha ma még lesznek intenzív terápiára szoruló esetek, nem tudjuk hova küldeni őket. Gyors, egyik napról a másikra alkalmazható megoldásokra van szükségünk. Ha továbbra is a napi négyezer esetünk lesz, a héten betelnek a helyek és kénytelenek leszünk választani a páciensek közül” – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Oancea ugyanakkor elmagyarázta, hogy a kórházakban gondot jelent a külön útvonalak létrehozása, mivel az olyan egészségügyi intézményekben, ahol egyetlen intenzív osztály működik, nem lehet biztonságosan elkülöníteni a betegeket.

Az orvosigazgató ismét hangsúlyozta a védőmaszk viselésének fontosságát. “Még azok is, akik nem hisznek a vírus létezésében, legyenek tudatában annak, hogy tünetmentesek lehetnek és megfertőzhetik családjukat és barátaikat” – figyelmeztetett Cristian Oancea.

A súlyos állapotú fertőzötteknek elkülönített helyek 75 százaléka betelt

A súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt – figyelmeztetett hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő a B1 hírtelevíziónak elmondta: az elmúlt időszakban folyamatosan növelték az ágyak és lélegeztetőgépek számát a Covid-kórházak intenzív osztályain, és most további kórházakban különítenek el részlegeket a fertőzöttek számára, de az egészségügyi rendszer befogadóképességét nem lehet jelentősen növelni, mert nincs elég szakorvos.

Orban rámutatott: az intenzív osztályokon nem minden koronavírusos beteg szorul lélegeztetőgépre, ezért az ilyen esetek számára “átmeneti osztályok” kialakítását tervezik, hogy felszabadítsanak helyeket az intenzív osztályokon azok számára, akik nem tudnak már önállóan lélegezni.

A miniszterelnök elnézést kért azoktól, akik erre az időszakra tervezték esküvőjüket, amiért a kormány egy hónapra betiltott minden magánrendezvényt, de magyarázata szerint az elemzésekből az derült ki, hogy a fertőzés leginkább a társas összejöveteleken, ünnepségeken terjed.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások