Tăriceanu nem látja, hogy miként bukhatna meg a kormány az EP-választások után

Tăriceanu nem látja, hogy miként bukhatna meg a kormány az EP-választások után Románia

Nem látom be, miként bukhatna meg a jelenlegi parlamenti többség az EP-választások nyomán – nyilatkozta hétfő este a România TV műsorában Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

“Az európai parlamenti választásoknak tagadhatatlanul jelzésértéke van, de a jelenlegi parlament és kormány legitimitását kizárólag az általános parlamenti választások adják, amelyekre jövőben kerül sor. Nem látom be, hogy miként következhetne be egy olyan politikai turbulencia, amely a jelenlegi többség bukásához vezessen. Nem tudom elképzelni, miként kerülhetne sor erre” – mondta a pártelnök.

Véleménye szerint egy koalícióban felelősségre és korrektségre van szükség a felek részéről, és az ALDE mindig is tartotta magát ehhez.

Alaposan felkészül a Johannis elleni küzdelemre

Abban az esetben, ha indul az államelnök-választásokon, “alaposan felkészül” arra, hogy megküzdjön Klaus Johannisszal – nyilatkozta Tăriceanu.

A szenátus elnöke szerint, ha vállalja a jelölést, az egy olyan döntés kell hogy legyen, amit “a koalíció egésze” hoz meg, és ha erre sor kerül, akkor “alaposan felkészül” arra, hogy megküzdjön a jelenlegi államfővel.

Az ALDE elnöke felrótta Klaus Johannisnak, hogy a május 26-ai népszavazással arra törekszik, hogy “két részre ossza az országot”.

“Az elnöknek az lenne a feladata, hogy egységet hozzon létre, nem az, hogy két részre ossza az országot, mint legutóbbi sajtóértekezletén is tette, amikor úgy fogalmazott, hogy látni akarom, hogy ki van velem és ki van ellenem. Nem ez egy referendum szerepe, és nem lehet ez a szerepe egyetlen választásnak sem” – szögezte le az ALDE elnöke.

A DNA által összeállított bűnügyi dosszié közönséges koholmány

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által összeállított bűnügyi dosszié, amelyért kérik mentelmi jogának megvonását, nem egyéb “közönséges koholmánynál”, amelyet “tartaléknak” állítottak össze arra az esetre, ha felmentenék a másik ügyben, ami akkor a legfelsőbb bíróság napirendjén szerepelt – mondta Tăriceanu

A felsőház elnöke elmondta, tudatosan nem vett részt a szenátus házbizottsági ülésén, hogy ne mondhassák azt, hogy megpróbálta befolyásolni a döntésüket, hogy mikorra tűzzék ki a vitát mentelmi jogának megvonásáról. Hozzátette: a DNA “nagyon előrelátó módon”, nem kevesebb mint 17.000 oldalnyi vádiratot állított össze, “egyféle tartalékként” arra az esetre, ha felmentenék a másik ügyben, ami akkor a legfelsőbb bíróság napirendjén volt.

“A DNA bűnügyi dossziéja közönséges koholmány. Ha majd a házbizottság napirendre tűzi a vitát, állok elébe, kifejtem álláspontomat, egyebet úgy sem tehetek. Aztán hogy miként szavaznak a kollégák, az az ők dolguk” – mondta Popescu-Tăriceanu.

A DNA 2018. november 7-én kérte a szenátust, hogy hagyja jóvá büntetőeljárás megindítását Călin Popescu-Tăriceanu ellen. Az ügyészek azt állítják, hogy a 2007-2008 közötti időszakban, amikor miniszterelnök volt, közvetetten 800 000 dolláros anyagi haszonra tett szert egy osztrák cégtől.

A jogi bizottságnak jelentést kell készítenie, amelyet a plénum elé terjesztenek. A felsőház plénumának kell döntenie arról, hogy jóváhagyja vagy elutasítja a DNA kérését.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.