Hirdetés
Hirdetés

Tánczos: soha nem fogok egyetérteni az áramtermelő-fogyasztók megadóztatásával

Tánczos: soha nem fogok egyetérteni az áramtermelő-fogyasztók megadóztatásával Románia

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden kijelentette, hogy soha nem fog egyetérteni a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) megadóztatásával, de megjegyezte, hogy jelenleg nem is létezik ilyen adó.

A képviselőház környezetvédelmi bizottságának ülésén a tárcavezető elmondta, a kormány túl nagy erőfeszítéseket tett eddig a prosumerek számának növelésére ahhoz, hogy egy ilyen intézkedéssel elriassza őket a megújuló energiaforrásból történő áramtermeléstől. Hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy egy idő elteltével a prosumerek megterhelik majd az országos áramhálózatot, de az energiaügyi minisztérium megtalálja majd a megfelelő műszaki megoldást erre a problémára.

Tánczos elmondta, hogy az idei Zöld ház program keretében több mint 45 ezer ingatlantulajdonos kért állami támogatást napelemek felszerelésére. Eddig a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) 30 ezer pályázatot bírált el, és év végéig a maradék 15 ezret is elbírálja. Emlékeztetett, hogy a sikeres pályázóknak az Electricától vagy más villamosenergia-elosztó vállalattól kell kérvényezniük, hogy termelő-fogyasztókká válhassanak.

A miniszter közölte, hogy a Zöld ház program következő szakaszának meghirdetésekor óriási érdeklődésre – több százezer pályázatra – számít, amiket képtelen lesz feldolgozni egy olyan országos intézmény, mint az AFM. Ezért az a döntés született, hogy ezt a műveletet a helyi önkormányzatok bevonásával decentralizálják. Megjegyezte azt is, hogy jövőre a kormány ‘több milliárd lejt’ fordít a Zöld ház programra.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a nyilvánosságban felröppent hírekkel ellentétben az áramtermelő-fogyasztók nem fognak semmiféle ‘napfényadót’ fizetni, és a kritizált sürgősségi rendelet valójában egy olyan uniós irányelv átültetése a hazai jogrendbe, amely 2026-tól lehetővé teszi egy ilyen adó esetleges bevezetését. 

forrás: Agerpres

fotó: 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük