Hirdetés
Hirdetés

Szombattól igényelhetik a kedvezményes energiaárakat a családok

Szombattól igényelhetik a kedvezményes energiaárakat a családok Románia

Kedvezményes energiaárban részesülnek a nagycsaládok és azok a személyek, akik a kezelésükhöz, felépülésükhöz elektromos orvosi eszközöket, készülékeket használnak – közölte az RMDSZ. A rendelkezés szombattól, december 17-től lép érvénybe. 

Az érintettek egy kérést és egy saját felelősségvállalási nyilatkozatot kell benyújtsanak a szolgáltatóhoz fizikai vagy online formában annak érdekében, hogy a kompenzált árban részesülhessenek.  A háztartási fogyasztók esetében a formanyomtatványok ITT érhetőek el. Az igénylésre egyszer van szükség, az árkompenzáció a kérés leadását követő hónaptól lesz érvényes.

Azt követően, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben az a törvény, amely a villamosenergia és földgáz felső árértékét szabályozza 2023. január 1. és 2025. március 31. közötti időszakban január 1-től fogyasztástól függetlenül, 0,68 lei/kWh árat fognak fizetni a villamosenergiáért a következő háztartási fogyasztók:

  • a nagycsaládok, akik legalább három 18 év alatti gyermeket nevelnek vagy 18-26 év közötti fiatalt, akik még tanulnak
  • az egyszülős családok, akik legalább egy 18 év alatti gyereket nevelnek vagy 18-26 év közti fiatalt, akik még tanulnak
  • azok a személyek, akik a kezelésükhöz, felépülésükhöz elektromos orvosi eszközöket, készülékeket használnak
  • azok, akiknek havi átlagfogyasztásuk maximum 100 kWh.

Azok a háztartási fogyasztók, akiknek havi fogyasztása 100–255 kWh között mozog 0,80 lej/kWh árat kell fizetniük a villamosenergiáért, a 255 és 300 kWh közötti fogyasztás 1,3 lej/kWh áron kerül kiszámlázásra.  Abban az esetben, ha a havi fogyasztás meghaladja a 300 kWh-t, a teljes fogyasztásra 1,3 lej/kWh ár lesz alkalmazandó. Ezekben az esetekben a kompenzált ár alkalmazása automatikusan történik, nem szükséges igénylést benyújtani.

A hatósági ár csak az otthoni/lakóhelyi fogyasztási pontra vonatkozik. Az egyetlen fogyasztási ponttal rendelkező személy a havi fogyasztása alapján automatikusan részesül a kompenzált árból. Az a háztartási fogyasztó, akinek otthoni és lakóhelyi címe is van, a szolgáltatóhoz benyújtott nyilatkozatban a két fogyasztási pont valamelyikére kérheti a hatósági ár alkalmazását.

forrás: RMDSZ-közlemény

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük