Felhívás!

Szétesés felé tart a kormánykoalíció? A Pro Romániával lép szövetségre az ALDE

Szétesés felé tart a kormánykoalíció? A Pro Romániával lép szövetségre az ALDE Románia

Politikai szövetséget hoz létre a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Victor Ponta vezette Pro Románia párt – jelentette be szerdán Călin Popescu Tăriceanu.

“Ma reggel gyümölcsöző tárgyalásokat folytattam Victor Pontával, a Pro Románia elnökével egy politikai szövetség létrehozásáról. Az ALDE-nak és a Pro Romániának közös parlamenti csoportjai is lesznek, ezzel pedig a harmadik legerősebb politikai erővé válunk a parlamentben a PSD és a PNL után” – írta Tăriceanu Facebook-bejegyzésében.

Az ALDE elnöke kifejtette, a következő időszakban találkozni fog a két párt munkacsoportja, hogy meghatározzák a szövetség politikai projektjét és együttműködési megállapodását. 

A Facebookon közzétett bejelentés újabb jele annak, hogy szétesés fenyegeti a PSD-ALDE koalíciót, miután a PSD nem volt hajlandó felsorakozni Tăriceanu mögé, és úgy döntött, hogy Viorica Dăncilă pártelnök-kormányfő személyében saját jelöltet indít a novemberi elnökválasztáson.

Tăriceanu nem rejtette véka alá csalódottságát, bejelentette, hogy a PSD támogatása nélkül is indul az elnökválasztáson, és azt is jelezte, hogy problémát okozhat a román kormánykoalícióban a közös elnökjelölt hiánya.

A Pro Romania Corina Crețu volt uniós biztost indítaná az elnökválasztáson, de Ponta mindvégig nyitottnak mutatkozott arra, hogy a baloldal közös elnökjelöltjét támogassák, ha sikerül megállapodni a PSD-val és az ALDE-val ennek személyéről.

Bár Pontát tavalyelőtt kizárták a PSD-ből – amelynek elnökeként 2012-től 2015-ig az ország kormányfője is volt – és az általa alapított párt valójában a PSD-ből önként vagy kényszerűen távozott politikusok menedéke, a Pro Romania valójában nem számít ellenzéki pártnak, a legtöbbször együtt szavaz a kormányoldallal és a baloldal “újraélesztését” tűzte ki célul.

Ponta árnyalta Tăriceanu bejelentését. Felidézte: július 22-én ő ajánlott politikai szövetséget Tăriceanunak, ha az ALDE kilép a kormánykoalícióból. Ponta szerint szerdai megbeszélésükön “jelentős lépéseket tettek ebbe az irányba”.

“Nem hoztunk döntéseket – de tárgyaltunk és előrébb léptünk! Amikor az emberek jó szándékkal ülnek le az asztalhoz tárgyalni – nagy az esély a sikerre. Sarkallatos változásra van szükség az ország kormányzási módjában / a közigazgatást újra kell indítani a nulláról, a gbazdaságnak új irányt kell adni. Megoldásokat kell keresnünk ehhez, és embereket, akik véghezviszik mindezt. Mi a Pro Románia vagyunk és Romániával tartunk!” – írta Victor Ponta szerdai Facebook-bejegyzésében.

(hirmondo.ro/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.