Felhívás!

Szerdán is folytatódik a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása a parlamentben

Szerdán is folytatódik a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása a parlamentben Románia

Kedvezően véleményezték szerdán a képviselőház és a szenátus szakbizottságai az ifjúsági és sportminisztérium élére javasolt Marian Ionuţ Stroe képviselő jelölését.

A törvényhozók közül 18-an támogatták a jelöltet szavazatukkal, 5-en ellene szavaztak, 8-an pedig tartózkodtak.

A meghallgatáson jelen volt Ludovic Orban kijelölt kormányfő és a miniszterelnök-helyettesi tisztségre jelölt Raluca Turcan is.

Pozitív véleményezés az oktatási tárca élére javasolt Monica Anisie esetében

Kedvezően véleményezték szerdán a képviselőház és a szenátus szakbizottságai az oktatási tárca élére javasolt Monica Anisie jelölését.

A törvényhozók közül 17-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, 4-en ellene szavaztak, 6-an pedig tartózkodtak.

Monica Anisie a szerdai parlamenti meghallgatáson kijelentette, mandátuma a stabilitás, átláthatóság és előreláthatóság jegyében zajlana.

“Úgy gondolom, hogy mind a tanulóknak, mind a tanároknak és egyetemistáknak elegük van ebből a kifejezesből: reform. Stabilitásra van szükség a rendszerben, és ezt átlátható és konzultációk nyomán meghozott döntésekkel lehet megvalósítani” – állította Anisie.

Kifejtette, az oktatási minisztériumnak a parlamenti szakbizottságokkal együtt kell döntéseket hoznia, hogy ‘megtalálják a legjobb megoldásokat’ a tanügyi rendszer érdekében.

Leszögezte, különösen nagy figyelmet fog szentelni az iskolai szegregáció felszámolásának.

Kifejtette ugyanakkor, hogy fel akarja számolni “a plagizálás gyakorlatát” és fejleszteni szándékozik a mesterképzési programokat, mivel szerinte a felsőoktatási rendszer jelenleg nem felel meg a munkaerőpiac követelményeinek.

Monica Anisie emlékeztetett, hogy több mint 25 éves tanári karrier áll mögötte, főtanfelügyelő-helyettes is volt a fővárosban, illetve államtitkár az oktatási minisztériumban és tanácsos az Államelnöki Hivatalban.

A meghallgatáson részt vett Ludovic Orban kijelölt kormányfő is.

Negatív vélemény a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős tárca élére javasolt Ion Ştefannak

Kedvezőtlenül véleményezték a képviselőház és a szenátus szakbizottságai a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős tárca élére javasolt Ion Ştefan jelölését.

A törvényhozók közül 17-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, 19-en ellene szavaztak.

A legfontosabb feladat kifizetni minden elmaradt számlát a PNDL-programból – nyilatkozta a szerdai parlamenti meghallgtáson a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszteri tisztségre jelölt Ion Ştefan.

Számításai szerint a számlák kifizetéséhez körülbelül egymilliárd lej szükséges.

“Meg vagyok győződve arról, hogy senki sem akar többé hallani kétes beszerzésekről, például 2.000 euróért vásárolt utcai égőkről, és hasonlókról, amik megtörténtek. Véget kell vetni a közpénz pazarlásának” – mondta Ion Ştefan.

Prioritásai közé tartozik a gázhálózat kiterjesztése, a bukaresti stadionok modernizálásnak befejezése a közelegő Európa-bajnokságra való tekintettel, az állam tulajdonában lévő, ki nem használt ingatlanok átadása a helyi önkormányzatoknak, a telekkönyvezési folyamat folytatása.

Pozitív véleményezés a gazdasági, energiaügyi, turisztikai és üzleti környezetért felelős tárca élére javasolt Virgil Popescunak

Kedvezően véleményezték szerdán a képviselőház és a szenátus szakbizottságai a gazdasági, energiaügyi, turisztikai és üzleti környezetért felelős tárca élére javasolt Virgil Popescu jelölését.

A törvényhozók közül 31-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, 7-en ellene szavaztak, 9-en tartózkodtak.

Az új kormány nem törli el a vakációs jegyeket, mi több, ezt hozzáférhetőbbé teszi a magánszféra számára is – nyilatkozta a szerdai parlamenti meghallgatáson Virgil Popescu.

A miniszterjelölt azt mondta: lehetővé teszik, hogy a magáncégek leírhassák nyereségadójukból a csekkek árát.

Popescu szerint fel kell számolni a háztartási fogyasztók támogatását, energiár-támogatásra csak a kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók lesznek jogosultak.

Negatív véleményezés a munkaügyi és társadalomvédelmi tárca élére javasolt Violeta Alexandrunak

Kedvezőtlenül véleményezték szerdán a képviselőház és a szenátus szakbizottságai a munkaügyi és társadalomvédelmi tárca élére javasolt Violeta Alexandru jelölését.

A törvényhozók közül 22-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, 29-en ellene szavaztak, egy képviselő tartózkodott.

A minimálbérnek a munktermelékenység növekedése következtében kell emelkednie, ezt semmilyen választási megfontolásnak nem szabad befolyásolnia – nyilatkozta a szerdai parlamenti meghallgatáson Violeta Alexandru.

A kijelölt miniszter szerint a fizetés egy objektív matematikai képlet eredménye kell hogy legyen.

A miniszterjelölt azt mondta: a nyugdíjakat, a törvénynek megfelelően, 2020 szeptember 1-jétől emelik.

Pozitív véleményezés a szállításügyi, távközlési és infrastruktúráért felelős tárca élére javasolt Lucian Bodénak

Kedvezően véleményezték szerdán a képviselőház és a szenátus szakbizottságai a szállításügyi, távközlési és infrastruktúráért felelős tárca élére javasolt Lucian Bode jelölését.

A törvényhozók közül 31-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, egy képviselő ellene szavazott, tízen tartózkodtak.

Románia a 128. helyen van a világon a közutak minősége szempontjából, Gabon és Zimbabwe mögött – nyilatkozta a szerdai parlamenti meghallgatáson Lucian Bode.

A kijelölt miniszter elmondta: Románia 20.730 km hosszúságú vasúti hálózatában 1.522 korlátozás van érvénybe, aminek kövtkeztében a személyvonatok átlagosan 44 km/óra, a tehervonatok pedig átlagosan 16,3 km/óra sebességgel közlekednek.

Kifejtette: felülvizsgálják a Tarom légitársaság összes szerződését és figyelmet fordítanak a hajózásra is, mert Románia nem tudja megfelelően kihasználni a Dunát, amely 1.074 kilométer hosszan folyik az országban.

A miniszterjelölt azt mondta: lehetővé teszik, hogy az állami szektor magánvállalatoknak szerződje ki az IT&C szolgáltatásokat.

Pozitív véleményezés az igazságügyi tárca élére javasolt Cătălin Predoiunak

Kedvezően véleményezték szerdán a képviselőház és a szenátus szakbizottságai az igazságügyi tárca élére javasolt Cătălin Predoiu jelölését.

A törvényhozók közül 38-an támogatták a jelöltet szavazatukkal, 12-en ellene szavaztak, 7-en tartózkodtak.

Az igazságügyben történő visszaéléseket vizsgáló különleges ügyosztály egy rossz megoldás egy valós problémára – nyilatkozta a szerdai parlamenti meghallgatáson Cătălin Predoiu.

A kijelölt miniszter szerint nem lehet eltekinteni az igazságügyi rendszerben elkövetett hibáktól, de nem szabad nyomásgyakorlásra használni a különleges ügyosztályt.

Meglátása szerint az elmúlt tíz esztendőben “elkeseredett harc” folyt az igazságszolgáltatás körül, ami oda vezetett, hogy Románia azt kockáztatja, hogy egyedüli országa lesz az Európai Uniónak, ahol érvényben marad az Európai Bizottság Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusa (MCV).

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.