Felhívás!

Szenátus: az önkormányzatok kötelesek biztosítani a gyalogosátjárók megfelelő kivilágítását

Szenátus: az önkormányzatok kötelesek biztosítani a gyalogosátjárók megfelelő kivilágítását Románia

A helyi önkormányzatok kötelesek lesznek megfelelő közvilágítást biztosítani a villanyrendőrrel el nem látott, de szabályosan jelzett gyalokosátkelőknél a nemzetközi, az országutakon és a megyei utakon – írja elő egy jogszabályjavaslat, amelyet szerdán fogadott el a szenátus első házként.

A tervezetet, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói nyújtottak be, 78 igen és 2 nem vokssal fogadta el a felsőház plénuma.

A javaslat értelmében az önkormányzatoknak költséghatékony világítótesteket kell használniuk erre a célra. A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő egy év múlva lép érvénybe.

A dokumentumban előírtak be nem tartása kihágásnak minősül, és pénzbírságot von maga után. Ez a kitétel a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követő két év múlva lesz érvényes.

A tervezet indoklásában Ionuţ Simionca PMP-s képviselő rámutat, felmérések bizonyítják, hogy a megfelelő éjszakai kivilágítás javít a közlekedésbiztonságon.

A javaslatot benyújtók rámutatnak még, hogy bár a 2006/230-as törvény szerint a közvilágításért a helyi önkormányzatok a felelősek, a közúti közlekedést szabályozó, 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet nem írja elő, hogy a helyi közigazgatási hatóságok kötelesek biztosítani a gyalogosátjárók kivilágítását is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 20., 20:45
  ÉRTÉKELÉS: 3

  1 év?! Bezzeg ha minket érintene holnaptól bevezetnék!!!! Sok éve Belgiumban láttam olyant, h még a települések között is ki volt világítva! Az utak szélét, korlátokat is mind fel kellene szereljék fényvisszaverőkkel, a villogó reklámtáblákat meg teljesen betiltani az utak mentén!

  • User
   Dátum: 2019. március 20., 21:34
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Belgium és Hollandia tudtommal az atomerőművek által termelt “felesleget” használja az utak kivilágítására. Mindamellett szerintem ez teljesen fölösleges és környezetszennyező (fényszennyező).
   Átjárókat, közlekedési csomópontokat kivilágítani viszont jó dolog, ezzel egyetértek.

 • User
  Dátum: 2019. március 20., 22:24
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Jó mert magátl az önkormányzatnak soha nem jutott volna az ilyesmi eszébe csak ahol pénzeket lehet lehúzni az bezzeg rögtön eszükbe jut. Ilyent ahol a polgárt védeni kell ez nem.