Felhívás!

Súlyos vádakkal illették a CSM-ben a különleges ügyészséget

Súlyos vádakkal illették a CSM-ben a különleges ügyészséget Románia

Egyes szakmai szervezetek képviselői súlyos vádakkal illették a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) csütörtöki ülésén az igazságszolgáltatásban elkövetett visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyészséget (SIIJ).

A bírálók “szégyenletesnek” nevezték a SIIJ tevékenységét, amely “rengeteg pénzt elkölt”, de az általa kezdeményezett bűnügyi kivizsgálások 66 százaléka felmentéssel zárul.

Bogdan Pârlog katonai ügyész, a Kezdeményezés az igazságszolgáltatásért nevű szervezet képviselője szerint, a SIIJ 2019-ben összesen három ügyet vizsgált ki, kettőben felmentették a vádlottakat és a harmadikban is jó esély van erre, így a speciális ügyosztály megvalósíthatja azt a “teljesítményt”, hogy minden vádemelése felmentéssel záruljon.

Hozzátette: 2020-ban a SIIJ hét ügyésze és 20-30 “nagy fizetésekkel áthelyezett” nyomozója mindösszesen két ügyben emelt vádat, mindkét esetben ugyanaz a személy, Mircea Negulescu ügyész ellen. Meglátása szerint “minden normális ügyészség” összevonta volna a két ügyet, s akkor az derülne ki, hogy egy egész év alatt egyetlen eseten dolgoztak. Úgy fogalmazott: ha Negulescu eltűnik, mert “minden ember halandó”, akkor nem világos, hogy mivel fog foglalkozni “ez a nagyszerű ügyosztály”.

Claudiu Sandu, egy másik szakmai szervezet vezetője “szégyenletesnek” nevezte a SIIJ tevékenységét, amely 2020-ban bebizonyította, hogy “mennyire fölösleges”.

A két ügyész felszólalása után Corina Corbu, a legfelsőbb bíróság elnöke indítványozta, hogy a SIIJ tevékenységi jelentéséről szóló vitát halasszák el, hogy az ügyészség képviselőinek legyen idejük felkészülni, hogy válaszoljanak a felhozott vádakra, de a kérést elutasították, és a plenáris ülés folytatódik.

Források: negatívan véleményezték az igazságszolgáltatásban történt visszaéléseket kivizsgáló ügyészség felszámolását kezdeményező tervezetet

Negatívan véleményezte csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) az igazságszolgáltatásban történt visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) felszámolását előíró törvénytervezetet – tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget a CSM-hez közelálló források.

A CSM véleményének konzultatív jellege van.

Bírák Fóruma: felháborító a CSM álláspontja

Két szakmai szervezet, a Bírák Fóruma és a Kezdeményezés az Igazságszolgáltatásért bírálta, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) nem támogatta szavazatával az igazságszolgáltatásban elkövetett visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) felszámolását, és “felháborítónak” nevezte a CSM álláspontját, amely a SIIJ felszámolásának megszavazását “megengedhetetlen privilégiumokért” ajánlotta cserébe.

A két szövetség közös közleményében rámutat: az “igazságszolgáltatás függetlensége szavatolójának” alkotmányos égisze alatt, néhány CSM-tag megpróbálta azt az elképzelést kelteni, hogy “minden bíró garanciákat kér, hogy nem lesznek visszaélés áldozatai”.

“Ezek nemtelen kijelentések, különösen azon bírák számára, akik megértették, hogy a sajtóban ‘visszaélésekként’ bemutatott elszigetelt és homályos eseteket nem lehet általánosítani” – írja a két szervezet.

Úgy vélik: “kiforgatják” a Velencei Bizottság szavait azok, akik a “hatékony eljárási garanciák” szókapcsolatból azt a következtetést vonják le, hogy a bírákat soha nem lehet kivizsgálni, és leszögezik: bármiféle “szuperimmunitás” elfogadhatatlan.

A DNA nem engedi, hogy “megfélemlítsék”

Bár a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) csütörtöki ülésén számos “igazságtalan”, “alaptalan” és “lejárató” jellegű kijelentés hangzott el az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kapcsán, az ügyészség nem hagyja magát “megfélemlíteni” – írja a DNA szombati közleményében.

A DNA “aggodalommal vette tudomásul”, hogy az ügyészséget “ágyútöltelékként” használják fel az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvénymódosításokért folytatott harcban.

A DNA hangsúlyozza, hogy az intézmény fontos feladatot lát el a magas és közepes szintű korrupció elleni küzdelemben, amely jelenség veszélyezteti a demokrácia értékeit és a társadalom gazdasági fejlődését.

Csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) 11-8 szavazataránnyal nem támogatta az igazságszolgáltatásban történt visszaélések kivizsgálására létrehozott különleges ügyészség (SIIJ) megszüntetését.

A vita hevében Gabriela Baltag bíró azt vetette az igazságügyi miniszter szemére, hogy úgy tesz, mintha a SIIJ megszüntetésével “az igazságszolgáltatás minden problémája megoldódnék”, és egyetlen szót sem ejt a “DNA által lekövetett rémtettekről”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.