Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sorin Grindeanu lesz a képviselőház ügyvivő elnöke

Sorin Grindeanu lesz a képviselőház ügyvivő elnöke Románia

A Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Sorin Grindeanu veszi át kedden ügyvivő jelleggel a képviselőház elnöki tisztségét – döntötte el az alsóház házbizottsága.

Hirdetés
Hirdetés

Miután Ludovic Orban két héttel ezelőtt lemondott a házelnöki tisztségről, a liberális Florin Roman vette át a helyét. Az ő megbízatása azonban csak két hétre szólt, így új ügyvivő elnököt kellett választani.

Sorin Grindeanu szerint rajta kívül egy jelölt volt még az USR-s Cristina Prună személyében, mivel azonban jómaga szerezte meg a többség támogatását, Prună jelölését már nem bocsátották szavazásra.

Grindeanu nemmel válaszolt arra az újságírói felvetésre, miszerint megválasztása a PSD és a PNL közötti esetleges jövendőbeli együttműködés felé tett első lépésnek tekinthető-e. Állítása szerint szavazattöbbsége volt ugyan a házbizottságban, de a liberálisok nem támogatták a megválasztását.

Florin Roman szerint az USR segítette hozzá Sorin Grindeanut a tisztséghez

A PSD-s Sorin Grindeanu a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) támogatásával lett a képviselőház ügyvivő elnöke – állítja Florin Roman liberális párti képviselő.

A politikus egy Facebook-bejegyzésben azt írja, a PNL nem szavazta meg a házbizottságban Grindeanu kinevezését, azt a Szociáldemokrata Párt (PSD) mellett az RMDSZ, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a nemzeti kisebbségek képviselői támogatták.

Miután Ludovic Orban két héttel ezelőtt lemondott a házelnöki tisztségről, a liberális Florin Roman vette át a helyét. Az ő megbízatása azonban csak két hétre szólt, így új ügyvivő elnököt kellett választani, és a szociáldemokrata párti Sorin Grindeanu szerzett szavazattöbbséget a keddi voksoláson.

Florin Roman azt állítja, az USR nem egyezett bele abba, hogy támogassa mandátuma két héttel való meghosszabbítását, noha cserében a két hét lejártával a PNL az USR jelöltjét támogatta volna. „Az USR döntése nyomán nekünk nem sikerült többséget szereznünk. Mivel ők elutasították a PNL támogatását, mi tartózkodtunk a voksoláskor. Így történt, hogy az USR adott egy ingyenajándékot a PSD-nek” – fogalmazott bejegyzésében Roman.

Stelian Ion: Grindeanu házelnöki kinevezésével a PNL előleget fizetett a PSD-nek

Stelian Ion, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője úgy véli, hogy Sorin Grindeanu ügyvivő képviselőház-elnöki tisztségbe való kinevezésével a Nemzeti Liberális Párt (PNL) előleget fizetett a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a két alakulat közötti szövetségért.

A volt igazságügyi miniszter azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy az ügyvivő képviselőházi elnök kinevezéséről tartott szavazáson, az alsóház házbizottságában a PNL törvényhozói tartózkodtak, „szabad utat engedve ezzel a PSD-nek”, és megszegve két héttel ezelőtt adott szavukat, amikor azt ígérték, hogy a házelnöki tisztségre az USR egyik tagját fogják támogatni.

Stelian Ion hozzáteszi, minden Klaus Iohannis államfő beleegyezésével történt a romániai politikai életben az elmúlt két hónapban, és a közeljövőben is az ő óhaja fogja eldönteni, hogy felélesztik-e a jobboldali koalíciót, vagy a PSD-vel lép kormányra a PNL. „Egyelőre minden politikai gesztusa arra utal, hogy a PSD-vel való szövetséget tartja jobb választásnak” – teszi hozzá az USR-s politikus.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük