Felhívás!

Romániában is kimutatták a madárinfluenzát

Romániában is kimutatták a madárinfluenzát Románia

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság tájékoztatása szerint a madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Máramaros megyei farmon.


A belügyminisztériumban összehívták az Országos Betegségmegelőzési Központ ülését, amelybe videókonferencia keretében bekapcsolódtak Máramaros és a környező megyék prefektusai. A megbeszélést a helyzet megfelelő kezelése érdekében tartották, tekintettel arra, hogy a madárinfluenza Európa több országában jelen van.

Az állategészségügy közleménye szerint a gócpont elszigetelése érdekében meghozzák a szükséges intézkedéseket helyi és regionális szinten.

“Jelen pillanatban a helyzet ellenőrzés alatt áll, megtettük az összes szükséges lépést a gócpont felszámolása érdekében, a lakosság egészsége nincs veszélyben” – hangsúlyozzák a közleményben.

Előző héten az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság intézkedéseket rendelt el annak érdekében, hogy elkerüljék a madárinfluenza megjelenését az országban, miután az Európai Bizottság felhívta a tagországok figyelmét arra, hogy Lengyelországban összesen kilenc, erősen fertőző madárinfluenza gócpontot tartanak nyilván.

Hétfőn a magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Komárom-Esztergom megyei Ács település nagy létszámú pulykát tartó gazdaságában. Szerdán a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen is azonosították a vírust.

A vírusfertőzés miatt el kell pusztítani a tyúkfarm állományát

A madárinfluenza vírus megjelenése miatt el kell pusztítani egy tyúkfarm állományát a Máramaros megyei Szinérváralján – közölte szerdán a megyei állategészségügyi hatóság (DSVSA).

A tojástermelésre szakosodott tyúkfarm 18 700-as állatállományából több mint 11 ezer pusztult el az elmúlt napokban a vírus következtében. A hatósági vizsgálat a betegség H5N8 altípusát mutatta ki. A DSVSA elrendelte a megmaradt állomány elpusztítását és elégetését, valamint kijelölte a gazdaság körül a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

Az utóbbi körzetben megtiltották a madarak szállítását, és felfüggesztették a farmon termelt tojás árusítását. A tyúkállomány elpusztítása, elhamvasztása után elkezdődik a farm fertőtlenítése – közölte a Mediafax hírügynökség.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 15., 19:17
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Várható volt, a disznók után a szárnyasokat is ki kell írtani.Csak idő kérdése volt mikor kezdik elölről ezt is.Nem értem ha zárt farm, ahol nem járnak ki a tyúkok vagy pulykák, honnan a fenéből kerül oda a vírus? Vándormadarak se nagyon járnak ilyenkor, tehát valakinek érdeke kell legyen,hogy megjelenjen a betegség.S ha emberre nem veszélyes miért kell leölni mindent? Ezelőtt is voltak vészek, de egy két tyúk akkor is túlélte.