Hirdetés
Hirdetés

Románia lesz a házigazdája november végén a müncheni vezetők találkozójának

Románia lesz a házigazdája november végén a müncheni vezetők találkozójának Románia

Első ízben lesz Románia a házigazdája november végén a müncheni vezetők találkozójának, amelyen a regionális, európai és euroatlanti biztonság szempontjából fontos témák kerülnek megvitatásra – közölte a külügyminisztérium (MAE).

Hirdetés
Hirdetés

A szaktárca közleménye szerint a müncheni vezetők kis formátumú üléséról van szó, amelyre a NATO tagállamok külügyminisztereinek 2022. november 29-30-i találkozója előtt kerül sor. A találkozónak első alkalommal Románia ad otthont.

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia arra vonatkozó döntése, hogy Románia legyen a müncheni vezetők novemberi találkozójának házigazdája, újabb bizonyítéka Románia jelentős regionális, európai és transzatlanti szerepének, többek közt az Oroszország által Ukrajna ellen folytatott illegális háború kontextusában is – olvasható a dokumentumban.

A bukaresti rendezvény különösen hasznos platformot biztosít majd a vitákhoz többek közt olyan témakörökben, mint a NATO új stratégiai koncepciójának végrehajtása, valamint a szövetség elrettentési és védelmi pozíciójának további alkalmazása az adott helyzethez.

A müncheni vezetők találkozóján magas rangú vezetők, jelenlegi és volt közjogi méltóságok, szakértők, elemzők vesznek részt, hogy megvitassák a regionális, európai és euroatlanti biztonság szempontjából fontos kérdéseket. A találkozónak különös jelentősége lesz az Ukrajna ellen indított orosz háború kontextusában.

A müncheni vezetők legutóbbi találkozója az Amerikai Egyesült Államokban, Washington DC-ben zajlott 2022. május 9-11-e között.

A találkozót 2009 óta tartják meg, évente egy vagy két alkalommal.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások